Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR za 13.04.07

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Pomembnejši dogodki s področja zaščite in reševanja
13. april 2007 - izvleček

Predviden razvoj vremena

V petek in soboto bo pretežno jasno. V soboto bo na Primorskem pihala šibka burja.
V nedeljo bo sončno. V ponedeljek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, predvsem v hribovitem svetu bodo popoldne možne kratkotrajne plohe. Na primorskem bo pihala šibka burja.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo, Službe za sneg in plazove, se sončno in razmeroma toplo vreme nadaljuje. Ničla je bila nad našimi najvišjimi vrhovi. Tako se je sneg čez dan povsod zmehčal, ponoči pa pomrznil. Snežna odeja se še naprej seseda, veliko snega je skopnelo.
V Julijskih Alpah je na 2500 metrih do 250 cm snega, na 1500 metrih pa do 110 cm. Drugod v naših gorah je na 1500 metrih do 20 cm snega. Snežna odeja je ponoči in zjutraj pokrita s skorjo ali pa trda. Čez dan se zmehča. Nevarnost snežnih plazov se zaradi dnevnega segrevanja čez dan poveča, še zlasti na prisojnih pobočjih, ponoči pa zmanjša. Večinoma je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici, čez dan pa se poveča zlasti na prisojnih pobočjih, ko lahko pričakujete tudi manjše in srednje velike spontane plazove južnega, sprijetega snega.
Zjutraj je snežna odeja trda in ponekod poledenela, zato so za hojo potrebne dereze. Sončno in toplo vreme se bo še nadaljevalo. Sneg se bo talil in kopnel, snežna odeja se bo, razen v visokogorju, premočila do tal. S strmejših pobočij se bodo sredi dneva in zgodaj popoldne lahko še prožili plazovi južnega snega. Ničla bo nad najvišjimi vrhovi. Lavinske razmere se ne bodo dosti spremenile.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79834