Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR za 14.03.06

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Pomembnejši dogodki s področja zaščite in reševanja
14. marec 2006 - izvleček

Predviden razvoj vremena

V sredo bo na Primorskem deloma jasno s šibko burjo, drugod zmerno do pretežno oblačno.
V četrtek bo oblačno. Občasno bo predvsem v notranjosti Slovenije naletaval sneg. Burja na Primorskem se bo popoldne nekoliko okrepila. V petek in soboto bo na Primorskem večinoma sončno, drugod pa zmerno do pretežno oblačno. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla.

OPOZORILO


Razmere v gorah

V ponedeljek je bilo v gorah po podatkih Agencije RS za okolje suho, deloma sončno in hladno vreme.
Temperatura je bila pod ničlo. Pihal je močan severovzhodnik, ki je prenašal sneg in delal zamete. V torek je veter oslabel. Z rahlim sneženjem je zapadlo od 3 do 8 cm suhega snega. Snežna odeja se je zaradi nizkih temperatur le počasi sesedala in preobražala.
Na 1000 metrih je v Julijskih Alpah od 90 do okoli 150 cm snega, nad 1500 metrov pa od 360 do 440 cm. V Savinjskih Alpah, Karavankah in na Pohorju je na 1000 metrih od 60 do 100 cm snega, na 1500 metrih pa od 160 do 240 cm. Višina snežne odeje je zaradi močnega vetra, ki je pihal v preteklih dneh, precej neizenačena.
Snežna odeja je v zatišnih legah mehka in rahla in se pod človeško težo globoko predira. Drugod je zaradi vetra na površini skorja, ki večinoma ne drži človeka. Ponekod na vetru izpostavljenih legah je novi sneg spihan do stare, deloma poledenele podlage, zato je tam nevarnost zdrsov. Pod 1000 metrov je sneg večinoma trd in pomrznjen. Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju 3. stopnje, pod 1300 metrov pa 2. stopnje po petstopenjski lestvici. Predvsem so nevarna bolj strma pobočja in mesta z napihanim snegom, večinoma na južnih in zahodnih straneh grebenov in prelazov.
Do petka bo večinoma suho in hladno vreme. Predvsem v visokogorju bo nekaj sonca. Zato bo na prisojnih pobočjih nastajala skorja. Sneg se bo še nekoliko sesedel. Močnejšega vetra, ki bi delal nove zamete, ne bo.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79779