Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR za 21.03.05

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah - Opozorilo

Pomembnejši dogodki s področja zaščite in reševanja
21. marec 2005 - izvleček

PREDVIDEN RAZVOJ VREMENA V PRIHODNJIH DNEH


V torek bo predvsem ponekod v severni Sloveniji sprva še zmerno do pretežno oblačno, drugod bo prevladovalo sončno vreme. Popoldne in v sredo se bo od zahoda oblačnost povečala, vendar bo še povečini suho. Pihal bo jugozahodni veter.
V četrtek in petek bo v severovzhdonih krajih delno jasno, drugod pretežno oblačno. Predvsem v zahodni in južni Sloveniji bo občasno lahko rahlo deževalo ali rosilo. Še bo pihal jugozahodnik.

RAZMERE V GORAH


Po podatkih Urada za meteorologijo pri Agenciji RS za okolje se je po močni odjugi v nedeljo nekoliko ohladilo in snežna odeja v gorah je pomrznila. A že v ponedeljek se je ob sončnem vremenu spet zmehčala. Sneg je večinoma dobro preobražen, le v osojah visokogorja še ne. Prožili so se manjši in srednje veliki plazovi mokrega, sprijetega snega.
Strnjena snežna odeja se v Julijskih Alpah začenja na nadmorski višini okoli 1200 metrov, prisojna pobočja pa so kopna višje. V osojah sega sneg ponekod do 800 metrov. Nad 1500 metri je snega še od 100 do 150 centimetrov. V Karavankah in Savinjskih Alpah ter na Pohorju je na 1500 metrih do 50 centimetrov snega, prisoje pa so kopne skoraj do 1500 metrov. Snežna odeja je zjutraj in del dopoldneva večinoma pomrznjena, dopoldne pa se že zgodaj zmehča. Nevarnost snežnih plazov je 2. stopnje po petstopenjski lestvici, a se čez dan poveča. Možno je tudi spontano proženje manjših plazov mokrega, sprijetega snega. Predvsem so nevarna strmejša, prisojna pobočja.
Ker se bo v naslednjih dneh še nekoliko otoplilo, se bo snežna odeja še naprej sesedala in talila. Še se bodo prožili manjši plazovi mokrega snega, lahko tudi talni. Nevarnost plazov se bo prehodno nekoliko povečala.

OPOZORILO


V vsej državi je od 18. marca 2005 razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja!

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79832