Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Edo Retelj (1961–2013)

Hrvaška GRS  Stipe Božić: 23. februarja smo v velikem snežnem plazu na Kamešnici izgubili prijatelja in gorskega reševalca Eda Retlja. Ta nesreča, posebno pa še akcija iskanja, ki je sledila, je bila za večino pripadnikov HGRS nekaj posebnega in zato vsem zelo težka.

Zato, ker je bil Edo naš kolega, alpinist in gorski reševalec, ki je pripadal našemu svetu in pogledu nanj. Z njim smo delili isto ljubezen do gora in ljudi, zato smo veliko časa preživeli skupaj. Poznali smo moč narave, vendar smo do »konca« prepričevali sami sebe, da so čuda mogoča. Na žalost, tokrat čudesa ni bilo. Ostali smo brez tebe, Edo.

Edo je v gore zašel že v mladih letih in kot gornik odrasel med prijatelji in alpinisti Alpinističnega odseka Planinskega društva Mosor. Bil je eden od najbolj prepoznavnih hrvaških alpinistov vseh časov. Med drugimi je preplezal tudi »Tri zadnje probleme v Alpah« (severne stene Eigerja, Jorassov in Matterhorna). Dvakrat je bil v Himalaji in to v južni steni Manasluja. Plezal je v stenah Tien Šana, Fanskih gorah, Mount Kenye (ozebnika Andama in Diamond). Več let je kot gorski reševalec HGRS sodeloval v mnogih reševalnih akcijah, med drugim tudi v nedavnem reševanju splitske alpinistke Ane Mažar, v steni nad Omišem. Edo je bil velik ljubitelj turnega smučanja, zaljubljen v snežna prostranstva Biokova, Troglava, Čvrsnice in Kamešnice, kjer je večkrat vodil in učil veščin mlade alpiniste. Tako je bilo tudi usodnega 23. februarja, ko se je s trojico mlajših prijateljev odpravil na vrh Kamešnice. Umrl je učitelj. Edo je večkrat povedal, da se v gorah bolj boji za druge kot za sebe.

Stipe Božić


Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79823