Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iz Železne Kaple v Luče ob Savinji

Savinjske novice, Ljudje in dogodki - Irena Rosc: Prvega Pohoda ob meji v svet užitkov se je udeležil tudi avstrijski zvezni kancler Alfred Gusenbauer, ki je bil ravno tedaj na počitnicah.

Pohod ob meji v svet užitkov (Genuss Grenz Gong) je projekt o hrani in umetnosti Eat Art Projekt Irene Rosc. V Ljubljani rojena umetnica je odraščala v Lučah in na Dunaju, zdaj pa živi v majhnem avstrijskem kraju Oberhoeflein v Waldviertel tik ob češki meji. V omenjenem projektu se ukvarja s tematiko uživanja hrane v povezavi z umetnostjo: udeleženci naj bi prekoračili meje in s pomočjo domačinov spoznavali in okušali doslej še neznane užitke, pa naj gre za užitke ob hrani, zvokih, pokrajinah, besedah ali podobah.
Prvega Pohoda ob meji v svet užitkov se je udeležil tudi avstrijski zvezni kancler Alfred Gusenbauer, ki je bil ravno tedaj na počitnicah. Pot, ki se je začela v Železni Kapli, je udeležence vodila iz avstrijske Koroške v Slovenijo. Peš so se podali čez mejni prehod Pavličevo sedlo, kjer so jih pričakali in toplo sprejeli slovenski prijatelji Vinko Poličnik,
Jaka in Bernarda Matijovc ter Karli Gradišnik, znani citrar in lokostrelec. Karli jih je povabil na svojo kmetijo, kjer jih je pogostil z odličnim doma narejenim zgornje savinjskim želodcem, zraven pa jim je še zaigral na citre.
Po kratkem izletu v Logarsko dolino k slapu Rinka se je kancler Gusenbauer v Lučah spet sešel s svojimi popotnimi tovariši. Med njimi so bili založnika Lojze Wieser (Založba Wieser iz Celovca) in Benedikt Foeger (Založba Czernin z Dunaja), Armin Thurnher, soavtor knjige Alfred Gusenbauer: Die Wege entstehen im Gehen (Poti nastajajo med hojo), nadalje Samo Kobenter, vodja Zveznega urada za odnose z javnostmi, ter Robert Leingruber in Waltraud Orthner, sodelavca v Uradu zveznega kanclerja.
Cilj prvega večera je bil gostišče Raduho, ki ga uspešno vodi Martina Breznik, dobitnica priznanja Slovenska kuharica leta 2005. Martina je razvajene goste navdušila in očarala s skrbno sestavljenim jedilnikom ter izbranimi vini, ki sodijo zraven. Večerja je bila dovolj lahka, da so naslednji dan vsi udeleženci pod vodstvom Lučanke Nine Rosc brez težav premagali 1500 m višinske razlike ter v prekrasnem sončnem vremenu dosegli 2062 m visoki vrh Raduhe. Kako odlično lahko teknejo pristne slovenske jedi, jim je zvečer na turistični kmetiji Robnik dokazala mlada gospodinja Suzana ob pomoči izkušene Marice Robnik.
Zadnji dan je Vinko Poličnik goste popeljal na Veliko planino, od koder je tako dober razgled, da so vsi menili, da lahko vidijo kar celo Slovenijo. Pred slovesom je Irena Rosc udeležence peljala še k staremu jezu na Savinji ob vznožju Raduhe. V tem najlepšem delu Luč, ob rečnem ustju kristalno čiste, turkizno modre Savinje s pogledom na Raduho, je nastala tudi poslovilno fotografija kot spomin na obisk zveznega kanclerja Gusenbauerja in njegovih prijateljev.
 

37 / 2008

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79742