Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Medved na Menini - 19.03.09

PD Gornji Grad: Naša člana Rafko Žerovnik in Stane Rojten sta

v četrtek, 19. marca 2009, naletela na sledi medveda, ki se je sprehodil po planini in si med drugim privoščil tudi "dobrote" s komposta pri Domu na Menini.

PD Gornji Grad

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

2 komentarjev na članku "Medved na Menini - 19.03.09"

Franci Savenc,

Umaknil 23.03. ob 09:33, ker so prihajala sporočila, da bi ljudje v želji, da bi ga fotografirali ... brskali po Menini


Lojze Gluk,

Medved se še vedno zadržuje na naši lepi Menini - danes, v ponedeljek, 23. marca 2009, so spet videli njegove sledi.

Komentar: Kot verjetno veste, medved na Menini tokrat ni prvič, saj se je v preteklosti na Menini pojavil že večkrat (seveda, ne mislim istega, ampak medveda kot vrsto živali). Menina je prehodno območje, kjer se medved stalno ne zadržuje, ampak ga občasno preči.

To pomeni, da moramo njegovo občasno zadrževanje ali prehajanje preko Menine vzeti kot nekaj običajnega (občasnega). Dnevno lahko medved naredi tudi več kilometrov, zato lahko (kmalu) pričakujemo njegov »premik« na okoliške hribe.

Namen obveščanja javnosti o pojavu medveda ni bil »senzacionalizem«, ki bi na Menino pritegnil še več »radovednežev«, ampak opozoriti, da je Menina naravni življenjski prostor, kjer stalno ali občasno živijo številne živalske (in rastlinske) vrste.

Prav je, da se tega zavedamo in temu ustrezno tudi ravnamo – pustimo medvedu, da užije Menino tako kot mi, ki smo na Menini večji gosti kot medved… Naj se v miru sprehodi po Menini, mi pa se mu spoštljivo izognimo… Kmalu bo le še prijeten spomin na pretekle dni, ko nam je s svojo prisotnostjo popestril naš vsakdanjik…

Če že moramo v teh dnevih na Menino, poskrbimo, da bomo toliko glasni, da ga kje ne presenetimo…

Več koristnih nasvetov in informacij o medvedu lahko najdete na life.zgs.gov.si

Varen korak vam želim,

Lojze Gluk,

PD Gornji Grad – odsek za varstvo gorske narave

P.s.: Mogoče bo prisotnost medveda na Menini delovala pozitivno na zmanjšanje »obiskov« z motornimi sanmi in z ostalimi motornimi vozili!?

Verjetno je strah pred srečanjem z medvedom večji od strahu pred plačilom kazni v višini ok. 40 € za kršitev prepovedi voženj z motornimi vozili v naravnem okolju.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79837