Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Obvestila 2-2009

PZS: AKTUALNO: SPOMIN IN VOLJA – Tone Škarja
Iz dejavnosti Planinske zveze Slovenije, Komisije UO PZS poročajo ...

VSEBINA

AKTUALNO
SPOMIN IN VOLJA

IZ DEJAVNOSTI PLANINSKE ZVEZE SLOVENIJE
Beležka iz 17. SEJE CAA
Dan planincev 2009 na Krimu
Fakulteta za šport
Popusti za skupine članov PZS na slovenskih železnicah
Novi partnerji – opremljevalci PZS
Sestanek predstavnikov pzs z državno sekretarko na MŠŠ
Zabeležka s sestanka na MOP pri ministru Karlu Erjavcu

KOMISIJE UPRAVNEGA ODBORA PZS POROČAJO
Komisija za planinske poti
Komisija za alpinizem
Komisija za športno plezanje
Koledar PZS
Komisija za odprave v tuja gorstva
Komisija za gorsko reševanje pri PZS
Planinski vestnik
Vodniški kotiček

PLANINSKA DRUŠTVA IN MEDDRUŠTVENI ODBORI
VABIJO
POROČAJO
OSTALO

MLADINSKA PRILOGA

ZAKONODAJA IN URADNE OBJAVE


SPOMIN IN VOLJA

V spomin in počastitev 30-letnice prvega slovenskega vzpona na Everest, in to po prvenstvenem Zahodnem grebenu, bo PZS organizirala tabor ob njegovem vznožju.

Udeleženci - veterani in drugi - imajo v načrtu vzpone na sedemtisočak Pumori, šesttisočak Imja Tse in na nekaj drugih manjših vrhov. Ob tem bomo snemali film o Everestu za serijo Velikani Himalaje, ki jo pripravlja TV Slovenija. Film bo prvič na sporedu jeseni ob glavni slovesnosti za 30-letnico tega pomembnega dogodka.

V istem času, a na drugi strani gore, se bo kot članica mednarodne odprave poskušala povzpeti na Everest Simona Pogač. Neznano ime, če je ne bi izbezali na plan ob njenem lanskem vzponu na Manaslu: Viki Grošelj leta 1984, potem pa kar nekaj brezuspešnih slovenskih poskusov do drugega uspešnega in prvega ženskega. Zato in zaradi zanjo previsoke cene za Everest se je odločila zaprositi za pomoč . Namenili smo ji manj kot polletno plačo alpinistov in drugih vrhunskih športnikov, ki jih navidezno zaposluje država kot carinike, vojake in policiste. Vse dosedanje visoke vzpone (Elbrus, McKinley, Aconcaguo, poskus na Šiši Pangi, Manaslu) si je plačala s svojim zaslužkom, le pri Everestu si mora iskati pomoč . Vseeno smo zelo tehtali med podporo in formalnimi zadržki. A zmagala je utež – zares hoteti. Slovencem prepogosto manjka prav to. Ljudje dostikrat ne izkoristijo priložnosti, da bi obogatili svojo dušo in izraz življenja, če menijo, da niso ustvarjalni, ali če so prepričani, da jim življenjske okoliščine onemogočajo izražanje. Drži ravno nasprotno. Ustvarjalna zavest se stopnjuje takrat, ko kljubujemo, čeprav je malo upanja za uspeh, in širi se, ko se borimo, da bi jo sprostili. Moč posameznika se širi v prostor naroda. Zavejmo se, da plujemo na isti ladji in da je sreč a vseh odvisna od sodelovanja in pomoč i posameznika. Naši sosedje Hrvati bodo to zavedanje potrdili v tem letu z odpravo petnajstih žensk na Everest, majhen slovenski narod pa naj se vznemirja, če se na streho sveta odpravlja samo ena Slovenka? Kaj pa narodni ponos? Je res volja posameznika najbolj moteč element ob vsej pasivnosti? Ali ne bi rajši usmerili svojo moč na vse tiste naloge, ki realizirajo bogastvo kratkega zemeljskega življenja?

Simona Pogač: »In zakaj grem na Everest? Nič ne iščem, ker se zavedam, da vse že imam in da je pot na Everest le del moje poti, ki je zagotovo že dolgo nazaj začrtana.«

Tone Škarja
 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79831