Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

PLANINE IN LJUDJE - 09.01.1974

Včlanjenih 12 odstotkov meščanov

Planinsko društvo Velenje je tudi v preteklem letu selo povečalo število članov 1313 ne 1519, kar pomeni, da je med planince vključenih že okrog 12% prebivalcev mesta in okolice. Pester program izletov skozi vse leto delovanje planinskih skupin na osnovnih šolah in Rudarskem šolskem centru, planinska šola, izlet 167 Velenjčanov na Triglav, ustanovitev planinske sekcije TGO Gorenje - to so bile le nekatere akcije, s katerimi je društvo proslavilo jubilejno leto slovenskega planinstva. Pri tem pa gre še posebna po hvala društvenim poverjenikom, ki so vzdrževali stik s člani, saj društvo, kljub 25 letom uspešnega dela, še vedno nima prostora, kjer bi se lahko redno sestajali člani.

Naval na Kredarico
Med novoletnim prazniki se je na Kredarici zbralo nad 40 planincev Slovenije, kljub temu, da je dom neoskrbovan in nudi le zasilna prenočišča. Najbolj pogosto vprašanje, ki so si ga zastavljali je bilo, ali dom ne bi mogli zasilno oskrbovati vsaj za Novo leto in prvomajske praznike. Morda pa bi se dalo uresničiti?

Edicija za jubilej
Verjetno ni mnogo društev, ki se lahko pohvalijo z lastno edicijo, kakršno je ob 25-letnici izdalo ljubljansko PTT društvo. Lepa ni le zunanja podoba, odličen papir in grafična zasnova, veliko več pomeni bogata vsebina, s katero so prikazali četrt stoletja svoje poti, ki je bila kronana s številnim uspehi. Ni zaman uvodu zapisal dr. Miha Potočnik: PD PTT Ljubljana je med najboljšimi in nenehno prizadevnimi PD v Slovenije. 

Preveč bi bilo, če bi hoteli našteti vsaj najpomembnejše naslove, saj skoraj ničesar ne manjka. Fotografije, statistike, spominski članki, zapisi s tur v domače in tuje gore, gospodarstvo, mladi planinci itd.

Koledarske beležke
V januarju se spominjamo smrti nekaterih znanih mož, ki so veliko prispevali za razvoj našega planinstva. 18. februarja pred 30 leti si je v skrivališču pod Storžičem sam prekinil življenje Miran Cizelj iz Maribora, alpinist, smučar in planinski delavec, da ne bi padel v roke sovražniku. 7. januarja pred 50. leti je umri veliki prijatelj, ljubitelj našega slovenskih naroda in posebno Savinjskih Alp dr. Johannes Frischauf, univerzitetni profesor is Gradca, po katerem se imenuje dom v Logarski dolini. 8 januarja 1819 pa je umrl Valentin Vodnik, prvi slovenski pesnik, avtor slovite "Vršac" in navdušen gornik. Njemu v spomin so planinci poimenovali dom na Velem polju.

Priprave za 100-letnico
Tudi na Reki, ki bo organizator osrednje proslave ob 100-letnici organiziranega planinstva na Hrvatskem in s tem tudi v Jugoslaviji, so se že pričele priprave. Vsa planinska društva Reke in Opatije so se združila in v sodelovanju s občinsko planinsko zvezo formirala 12 komisij, blizu 300 aktivistov, tako da bo do 4. julija prav gotovo vse nared. Vendar pri tem ne pozabljajo na svoje osnovne naloge. Vedno znova presenetijo s formiranjem kakega novega planinskega aktiva po podjetjih in šolah, povečali pa bodo tudi naklado planinarskega lista, s katerim bodo med drugim obveščali planince iz vse Jugoslavije tudi o pripravah na zlet. Kakor je znano, je pokrovitelj maršal Tito, pripravili pa ga bodo na Platku.

Zimski tečaj za MV
Zimske tečaj za mladinske vodnike bo od 26. t.m. do 3. februarja na Komni. Vodja tečaja bo Jože Melanšek, tehnični pa Stane Koblar. Vsi tečajnik so že prejeli navodila domače priprave, tečaj pa bo potekal skladu s stališči GO PZS. Podrobna navodila s časom odhoda (verjetno iz Ljubljane) bo MK sporočila pravočasno.

Odmevi z gora
V petek ob 17.40 bo na drugem programu radia oddaja Ure tečejo počasi ... Dru I, ki jo je pripravil Vitek Smolej.

PD Ilirska Bistrica
Planinsko društvo vabi v ponedeljek ob 18. uri na predavanje Matjaža Garzarolija "Vtisi s poti v Indijo in Nepal". Predavanje bo v domu JLA.

Transverzala št. 2
Glavni odbor PZS je na sestanku sprejel tudi sklep, da se naša organizacija včlani v Evropsko popotno združenje, ki ima sedaj sedež v Stuttgartu in združuje 9 evropskih držav in z nad 760.000 člani, vzdržujejo pa prek 260.000 km pešpoti. Tudi pri nas se pripravlja nova реš pot slovenska transverzala 2., ki naj bi se povezovala prek Radeljskega prelaza v Avstrijo in naprej do Češke in prek Nemčije do Norveške. To je bodoča daljinska pot E 6, ki se bo razvila iz sedanje avstrijske poti sever-jug. Pri nas bo od Radeljskega prelaza potekala prek Pohorja in Paškega Konjaka do Trojan in naprej na Limbarsko, Janče, prek Bloške planote na Snežnik. Zaključila naj bi se pri Opatiji. Transverzalo bodo (bržčas do junija 1975) v svoji režiji izpeljali gozdarji ob pomoči planinskih markacistov. Označena bo z našo in tradicionalno Knafelčevo markacijo, namenjena pa je predvsem mladini in starejšim, tistim, ki ne morejo več tur v visokogorju.

 

Delo, 9. januar 1974 - arhiv G-L

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79612