Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planine in ljudje - 14.01.1974

Novo planinsko društvo 

Planine in ljudje - 14.01.1974

V četrtek so v podjetju Viator ustanovil novo - 126 - planinsko društvo, ki bo nosilo ime združenega podjetja. Ob ustanovitvi šteje novo PD že 130 članov, ki so si zamislili zelo bogat program dela. Novo planinsko društvo bi pravzaprav moralo nositi zaporedno številko 128, toda zadnjem času sta bila v registru PZS črtani dve društvi, ki sta razpadli, in sicer PD Kostanjevica in PD Mirna na Dolenjskem. V kratkem pa bo tema dvema sledilo, kakor kaže, tudi PD Luka Koper.

Pregled reševalnih akcij

Nekdanji tajnik PZS Lado Lavrič je za Planinski vestnik končal pregled planinsko smučarskih nesreč in reševalnih akcij v letu 1973. Skupno je bilo v lanskem letu 82 večjih reševalnih akcij, na smučiščih pa kar 717 smučarskih nesreč, pri katerih so v večini primerov prav tako posredovali gorski reševalci.

V zadnji rubrik: pregleda poškodbe, kar 19-krat zasledimo ugotovitev smrtne poškodbe. Čeprav tega visokega davka niso terjale le gore njih stene in planinske poti pa moramo tudi z lansko leto ugotoviti, da je krvni davek visok, previsok! Še posebno pa se moramo zamisliti nad tem, da je bilo zelo veliko akcij, ki so se končale s prenosom trupla dolino, začetih šele na zahtevo sorodnikov ali znanci, ker se pogrešani niso vrnili, nekaj primerov pa je moralo celo ostati nerazjasnjenih. Ali nima pri tem dobršen delež tudi neizkušenost, želja po samostojnosti, pa tudi neizpolnjevanje enega osnovnih planinskih načel; povej kam gre in kdaj se vrneš.

»Planine Hrvatske

V nekaj dneh bodo prvi naročniki že prejeli najnovejši jugoslovanski planinski vodnik PLANINE HRVATSKE delo znanega hrvatskega publicista in urednika Naših planina, dr. Željka Poljaka. Delo ima kar 544 strani, 16 fotografij. 34 dvobarvnih kart prilogi ter še 10 kart med tekstom. Vodnik, ki bi mu le težko našli par v naši literaturi, bo stal prodaji 100 dinarjev, za člane planinske organizacije pa bo cena le 70 din. Redni naročniki planina, ki bodo zaostalo naročnino poravnali do 28. t. m. pa imajo še poseben popust, en primerek dobe za 55 din. Naročila z vodnik sprejema Planinska zveza Hrvatske, 41000 Zagreb Kozarčeva 22, ceni pa je vračunana tudi poštnina.

Izlet

PD PTT Ljubljana vabi v nedeljo na Črni vrh nad Idrijo. V primeru neugodnih snežnih razmer bodo udeleženci nadaljevali pot do Predmeje in na Čaven. Izlet bo vodil Stanko Dolenc, prijave pa sprejemajo v društveni pisarni (tel. 316-531), Cigaletova 15/110: do 15. t. m.

Predavanja

LJUBLJANA: Danes večer ob 20. uri bo v predavalnici fakultete za elektrotehniko na Tržaški cesti 25 predaval prof. Ciril Hubad pod naslovom Majhna dežela veliko lepote.

V ponedeljek ob 19.30 bo v prosvetnem domu Gameljne predaval Drago Bele o odpravi Hoggar 73/74, ki jo je organiziralo Akademsko planinsko društvo. Predavanje bo ilustrirano z barvnimi diapozitivi.

KRANJ V torek ob 19. uri bo v dvorani občinske skupščine Kranj zanimivo predavanje Petra Janežiča Prijetna potepanja po domačih in tujih gorah.

Pohod na Stol

Organizatorji IX. zimskega pohoda na Stol, ki ga pripravljajo v počastitev velike bitke na tem vrhu med peščico partizanov in premočnim sovražnikom, obveščajo vse udeležence, da bo 23. in 24. t. m. zasilno oskrbovan Valvasorjev dom in bližnje karavle, prav tako pa tudi Prešernova koča na Malem Stolu.

Tudi speleologi

Koordinacijska komisija za speleologijo pri PZ Jugoslavije je sklenila, da bo organizirala zvezni tabor 4. julija na Platku, in sicer v okviru zleta planincev Jugoslavije. Hkrati bodo imeli tudi prikaz speleološke opreme.

Dva zapisa o Kugyju

Ob 30-letnici smrti dr. Julija Kugyja je prot. Evgen Lovšin na-pisal sestavek Dva napisa o Kugyju, ki je objavljen drugi številki letošnjega Planinskega vestnika. V številki je tudi zanimiv opis Kotnika o vzponu po Japonski direttissimi v steni Eigerja, ki ga je lansko leto opravil skupaj Francijem Verkom, dalje zapis Rafka Terpina o Gačniku, Lilijane Avčin Vsa pota drže v Vrsnik, Jožeta Vršnika Od štora do denarja in še marsikaj.

Odmevi z gora

V petek ob 17.40 bo na drugem programu radia oddaja Spominski Stol, ki jo je pripravil Uroš Župančič z Jesenic.

MO PD Ljubljana-matica Mladinski odsek PD Ljubljana-matica je med šolskimi počitnicami na Kofcah organiziral planinsko šolo v zimskih razmerah, katero se je vključilo 27 mladih. Poslušali so o opremi, smučanju, prvi pomoči in življenju v gorah pozimi. Povzpeli so se tudi na Veliki vrh (2043 m) in Kladivo (2003 m), na koncu pa so vsi uspešno opravili preskus znanja. V soboto bo MO za člane odsekov po srednjih šolah organiziral izlet na VRŠIČ. Odhod iz Ljubljane bo ob 7. uri, cena pa 22 din. Naslednjo soboto (23. t. m.) pa bodo pripravili izlet v TAMAR za člane sekcij po osnovnih šolah. Vse podrobnejše informacije nudijo društveni pisarni na Miklošičevi 17 (tel. 312-945),

Turni smuk na Viševnik 

Podkomisija za turno smučanje PZS vabi v nedeljo na turni smuk RUDNO POLJE-VIŠEVNIK, ki ga bo vodil Marjan Keršič-Belač. Odhod s posebnim avtobusom bo ob 8.30 izpred PZS, cena 60 din, prijave pa sprejema pisarna PZ8 (tel. 312-553), Dvorakova 9.

Delo, 14. februar 1974, arhiv G-L

Značke:
GL4 Delo

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79663