Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski kotiček - 10.06.10

Kamniški občan: Ledeniški tečaj AO Kamnik, Planinske koče so odprte, Vaja društva GRS Kamnik, »Uradno odprtje« bivaka in panoramske plošče

Ledeniški tečaj AO Kamnik

Na ledeniku Glacier du Geant v bližini Mont Blanca je od 24. do 27. aprila potekal ledeniški tečaj AO Kamnik Nekaj dni pred tečajem smo imeli pravo - suho vajo reševanja iz ledeniških razpok in teoretično predavanje.
V soboto, 24. aprila, smo se že zgodaj zjutraj podali proti Courmayeurju, od tam pa se z gondolo dvignili do koče Torino na nadmorsko višino 3329 m. Lepo vreme in čudovita lokacija v osrčju Alp sta nas takoj prevzela, zatem pa nam je sapo vzelo preko 240 strmih stopnic do zgornje koče in izhoda na ledenik. Na robu ledenika smo razgledali po okolici, napravili ledeniške naveze in ponovili vrvno tehniko reševanja iz razpok.
Drugi dan dopoldan je bil namenjen plezanju in spoznavanju ledeniškega sveta. Plezali smo na Aiguille De Toule (3538 m) in Tour Ronde (3792 m). Po sestopu smo poiskali primerno ledeniško razpoko, kateri smo opravili vajo reševanja iz ledeniške razpoke. Sledil je krst tistih, ki so se prvič povzpeli nad 3500 m.
Tretji dan je bil v celoti rezerviran za plezanje, zato smo izbrali daljše pristope in smeri. Tri naveze so si za cilj izbrale markantni Velikanov zob - Dent du Geant (4013 m), ostale pa Tour Ronde. Vzpon in sestop je bil uspešen za vse naveze. Izkusili smo hitro spreminjajoče alpske vremenske razmere, od sonca do sneženja, v kočo pa smo prispeli v gosti megli.
Ker smo že v prvih treh dneh dosegli in v nekaterih pogledih celo presegli začrtane cilje smo četrti dan izkoristili za sproščen povratek v dolino, analizo ture in varno pot domov.
Tečajniki in pripravniki smo bili nad organizacijo in izvedbo letošnjega ledeniškega tečaja navdušeni. Spoznali smo nov del Alp, se veliko naučili, predvsem pa spoznali, da glavnina znanja pride šele s prakso. Inštruktorji so z nami nesebično delili svoje bogato znanje in izkušnje, za kar smo jim zelo hvaležni.
Tečaja so se udeležili tečajniki Monika Planinc,David Knez, Primož Lavrič, Saša Čad, Gaber Andolšek, Marko Gradišnik, Sarah Dobnik, Peter Bertoncelj; pripravniki Simon Berlec, Franci Brcar, Roman Pirnat, Rožle Repanšek, Samo Resnik, Uroš Resnik, vodili so ga gorski vodniki, alpinistični inštruktorji in alpinisti Marjan Kregar, Damjan Kočar, Aleš Holc, Marko Petek, Miha Bogataj, Matej Humar, Urban Novak, Jure Prezelj.

Simon Berlec 

Planinske koče so odprte

Poletna sezona je pred vrati in planinske koče odpirajo svoja vrata. Tako so že stalno odprte naslednje planinske koče in domovi: Češka koča na Spodnjih Ravneh, Dom na Menini, Dom planincev v Logarski dolini, Domžalski dom na Mali planini, Frischaufov dom na Okrešlju, Kocbekov dom na Korošici, pa tudi Jarški dom na Mali planini. Od 12. junija naprej pa do jeseni bodo stalno odprti: Cojzova koča na Kokrskem sedlu, Črnuški dom na Mali planini, Kamniška koča na Kamniškem sedlu in Kočana Klemenči jami pod Ojstrico. Dom na Gospincu bo stalno odprt od 19. junija naprej, Kranjska koča na Vodinah pa od 25. junija. .
Z južnih strani je v glavnem že pobralo sneg, tako da so na poteh samo še njegovi ostanki. Na severnih straneh pa ga je še precej. Zato je potrebna posebna previdnost, če se bo kdo podajal npr. z Okrešlja na Kamniško sedlo ali pa s Češke koče na Mlinarsko sedlo in še kod drugod. Tudi cepin nekaj časa ponekod ne bo odveč, da o čeladi sploh ne govorimo.

Vaja društva GRS Kamnik

Letošnja vaja GRS Kamnik pred poletno sezono je bila na Sivnici in pod njo, v Kamniški Bistrici.
32 članov in pripravnikov društva GRS in pripadnika gorske policijske enote so na posameznih delovnih točkah pod budnim očesom zdravnice in inštruktorjev GRS Janeza
Ažmana, Boštjana Griljca, Vilka Rifla, Genadija Štuparja in Jerneja Laniška, ki je bil tudi vodja celotne vaje, vadili detajle prve pomoči in tehnike reševanja. Tako so na eni točki nudili prvo pomoč ponesrečencu s poškodovano hrbtenico in varen transport do mesta helikopterskega prevoza. Na drugem mestu so izdelovali vrvno ograjo in vadili hojo ob njej. Na tretji delovni točki so izdelovali sidrišča in nato vadili spust in dvig reševalca s pomočjo statične vrvi in škripcev. Na četrti točki so se pa spuščali čez steno s pomočjo raznih naprav. Vaje seje udeležil tudi gost iz postaje GRS Železna Kapla in tako nadaljeval tradicijo dobrososedskih odnosov, poveljnik štaba CZ Kamnik Matjaž Srša in podžupan občine Kamnik Brane Golubovič.

»Uradno odprtje« bivaka in panoramske plošče

Konec oktobra lanskega je GRS Kamnik postavila na Velikih podih pod Grintovcem nov bivak. PD Kamnik pa je istega dne postavilo na vrhu Grintovca panoramsko ploščo. Ker je nato kmalu zapadel sneg, ni prišlo do »uradnega odprtja« bivaka, niti ne do »uradne predaje« panoramske plošče svojemu namenu, kar se bo zgodilo v soboto, 26. junija. Med osmo in deveto uro dopoldne bo predaja panoramske plošče na vrhu Grintovca in nato med deseto in enajsto uro še odprtje bivaka pod Grintovcem.

Bojč

10. 6. 2010

Reševanje iz ledeniške razpoke
Foto: U. Resnik

Vaja društva GRS Kamnik

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79742