Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 03.04.14

Primorski dnevnik: Srečanje Prijateljstvo brez meje / Predavanje / S SPDG v Pireneje / 19. pohod ob ponoru reke Reke

Srečanje Prijateljstvo brez meje

Srečanja, ki smo jih poimenovali Prijateljstvo brez meje, so nastala iz potrebe po globljem medsebojnem spoznavanju med slovenskimi planinci, ki živimo v treh različnih državah ob Jadranu. Tako je prišlo pred devetimi leti do zamisli in izvedbe prvega srečanja med člani planinske skupine K.P.D. Bazovica z Reke na Hrvaškem,, PD Snežnik iz Ilirske Bistrice v Sloveniji ter s člani tržaških društev SPDT in Planinskega odseka ŠD Sloga - ŠK Devin v Italiji. Od takrat se srečanja vrstijo leto za letom, izmenično vsako leto v drugi državi, saj predstavlja prijateljevanje in sodelovanje s sorodnimi društvi ter globlje spoznavanje njihovega okolja vsestransko obogatitev. Letošnje srečanje bo v nedeljo, 6. aprila 2014, na Tržaškem. Pri izbiri cilja za skupni pohod so se organizatorji brez oklevanja odločili za vzpon na Grmado. Letos se namreč spominjamo stote obletnice začetka prve svetovne vojne, ki je tako kruto zaznamovala naše kraje, predvsem zahodno kraške vasi ob vznožju Grmade. Pohodniki se bodo zbrali ob 9. uri na trgu v Medji vasi, ki je bila ob koncu vojnega spopada popolnoma uničena prav tako kot vasi Stivan, Devin, Cerovlje in Mavhinje. Od tod se bo začel pohod po pobočju Grmade, ki je na gosto prepredeno z neštetimi avstroogrskimi strelnimi jarki. Gozdne čistine bodo med vzponom izletnikom nudile izreden pogled na Tržaški zaliv in Istrsko obalo. Pot se bo nadaljevala preko vrha Grmade vse do Cerovelj. Pohodu bo sledila družabnost in prilika za utrjevanje obstoječih in spletanje novih prijateljskih vezi. Prijave sprejemamo do četrtka, 3. aprila, člani SPDT lahko pokličejo na tel. št. 040 413025 (Marinka).

Predavanje

V zadnjih desetletjih smo priča naglemu spreminjanju vremena; tožimo, da ni več pravih letnih časov, pogoste so tudi hude vremenske ujme, ki povzročajo ogromno škodo. Tudi okolje se naglo spreminja, to zaznamo predvsem v gorskem svetu. Čedalje bolj opazne pa so tudi podnebne spremembe. V kaj nas vodijo te spremembe? Se bo znal človek prilagoditi na tako nagle spremembe podnebja? Na ta težka in pereča vprašanja bo odgovarjala priznana strokovnjakinja s področja klimatologije dr. Lučka Kajfež Bogataj z Univerze v Ljubljani med predavanjem z naslovom: Podnebje in gore: nekoč, danes in v prihodnosti. Zanimivo predavanje, ki ga organizira Slovensko planinsko društvo Trst, bo v petek, 11. aprila 2014, v Razstavni dvorani Zadružne kraške banke na Opčinah, Ul. Ri- creatorio 2, ob 20.30.

S SPDG v Pireneje

Še samo par dni časa je za prijavo za osemdnevni izlet v Pireneje, ki ga v sodelovanju s turistično agencijo Alpetour usklajuje Slovensko planinsko društvo Gorica. Do konca marca, se je prijavilo lepo število članov, starih prijateljev, ki se že več let udeležujejo takih pobud s planinsko, turistično in kulturno vsebino. Tudi tokratni izlet, od 17. do 24. junija, v Francijo, Španijo in Andorro predvideva tri planinske cilje, ogled turističnih zanimivosti v Barceloni, ogled Andorre ter krajši obisk (na začetku potovanja) v svetovno znanem verskem središču Lurd. Udeleženci se bodo na pot odpeljali s turističnim avtobusom iz Gorice, v spremstvu turističnega in gorskega vodnika g. Pretnarja. Paket storitev vključuje sedem nočitev in polpenzionov, vodenje in prevoz. Za informacije in prijave: Vlado tel. 0481/882079 - v opoldanskem ali večernem času oziroma 3317059216. Rok poteče 5. aprila.

19. pohod ob ponoru reke Reke

V nedeljo, 13. aprila, bo Turistično društvo Škocjan organiziralo 19. pohod ob ponoru reke Reke. Start bo med 8. in 12. uro v Matavunu (pri Škocjanskih jamah), dolžina pohoda 11 km (trajal bo okrog 3 ure in pol). Pohodniki bodo sledili oznakam na poti. Cilj bo v Škocjanu.
 

 03.04.2014

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79837