Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet 04.05.23

V sodelovanju s SK Devin, SD Mladina, SPDG in SPDT

Planinski svet 04.05.23

Izlet na Veliko planino
Vreme sicer ni bilo posebno navdušujoče, ko je v soboto, 29. aprila, skupina SPDT-jevcev vstopala v kombija, a pričakovanje in navdušenje je bilo navišku, saj cilj  je bil še posebno mikaven, Velika planina v pomladnem prebujanju. A že ko smo se približevali Kamniku je posijalo sonce. S parkirišča na Rakovi smo se po prijetni gozdni poti vzpeli do Gojške in do Male planine, kjer nas je že prevzela lepota kraške planote ožarjene s cvetočim žafranom. 0b nadaljnjem vzponu proti vrhu Velike planine se je ob zaplatah snega razkošje cvetočega žafrana še povečalo, kar je dajalo gorski panorami s tipičnimi pastirskimi kočami in čudovitimi pogledi na zasnežene Kamniške Alpe, še poseben čar. Počitek za okrepčilo smo si privoščili nekoliko niže, na zavetnem pobočju, kjer smo uživali ob božajočih toplih sončnih žarkih in enkratnih razgledih. Podali smo se še do kapelice Marije snežne in se sprehajali med pastirskimi kočami.

Izlet na Golico
V nedeljo, 30. aprila, smo se skupina 12 članov mladinskega odseka SPDT odpravili na celodnevni izlet na Golico. Vrh visok 1835 metrov, se nahaja severno od Jesenic. Startali smo iz Planine pod Golico. Pot smo nadaljevali z vzponom vse do sedla Suha, kjer smo na kratko pomalicali. Kasneje smo nadaljevali hojo po grebenski poti, ki se strmo dvigana travnatih pobočjih, v smeri Golice. Šli smo mimo malo manj znanega vrha Krvavka in se po manjšem spustu po zadnji strmini povzpeli na vrh zasnežene Golice. Na vrhu smo zaplesali in kljub rahli megli občudovali krasen razgled. Nato smo sestopili še do koče na Golici. 0d tu smo nadaljevali pot po gozdu do izhodišča. Naslednji izlet načrtujemo 21. maja na Veliki vrh in Veliko kladivo. (ep)

Desetletje oceanov
TPK Sirena in SPD Trst vabita v četrtek,11. maja, ob 20.00 v društvene prostora TPK Sirena na večer, ki ga bodo izoblikovafi biologi, ki delujejo v sklopu Nacionatnega instituta za biologijo s sedežem v Piranu. Predavatelji se bodo predstavili s tremi krajšimi predavanji, ob letošnjem svetovnem dnevu oceanov, ki ga obeležujemo 8. junija. Srečanje spada v širši projekt Desetletje oceanov in varovanje morskega okolja, ki ga vodijo Združeni narodi (ZN) in pozivajo k skupni akciji celostne svetovne družbe zaoživitev morij in oceanov. Prof. Robert Turk bo spregovoril o projektu samem, prof. Alenka Malej bo vsem prisotnim približala grozljivi in istočasno občudovanja vzbujajoči svet meduz, prof. Valentina Turk pa bo spregovorila o bakterijah, ki imajo odločilno vlogo pri zagotavljanju zdravja ljudi, rastlin, živali in celotnega ekosistema.

Izlet za najmlajše
Mladinski odsek SPDT vabi v nedeljo, 14. maja, vse otroke na izlet v Briško jamo. Zbirališče bo ob 9. uri v Repnu na placu. Izlet bomo zaključili ob 4. uri na parkirišču pred vhodom v Briško jamo. Cena vodenega ogleda jame je 15 evrov.
Prijave zbiramo do srede, 10. maja. Za prijavo in dodatne informacije smo na voljo na telefonski številki 3317045458 (Julija) ali 3423272894 (Nika).

Srečanje s pobratenim LPP
Letošnje srečanje pobratenih društev SPDT in PD LPP bo v nedeljo, 14. maja, v organizaciji ljubljanskih planincev. 0rganizatorji so tudi tokrat za cilj izbrali zelo zanimivo naravno znamenitost. Skupaj bomo obiskati Pokljuško sotesko, 1,5 km dolgo sotesko ob vzhodnem vznožju alpske planote Pokljuka nad dolino reke Radovne v Triglavskem narodnem parku. Soteska je suha, v spodnjem delu pa se pojavi potok Ribščica (pritok Radovane), ki je v zadnji ledeni dobi odvajal vodo s Pokljuškega ledenika in izklesal apnenčaste kamnine do 50 m globoko. V osrednjem delu so številni fosili, naravni mostovi, na najožjem, neprehodnem delu so že leta 1930 speljali 800 m turistične poti. Med znamenitosti soteske sodita še Pokljuška luknja in 22-metrski slap. Sledilo bo druženje na Zatrniku.
Tržaški planinci se bodo zbrali v Bazovici pri kalu ob 7. uri in se z osebnimi avtomobili, na razpolago bo tudi društveni kombi, odpeljali proti Ljubljani in naprej do vasi Krnica pri Zgornjih Gorjah do izhodišč za turo. Po soteski vodi lahka pot, predvideni 2 uri hoje, premagati je treba 170 m višinske razlike. Nujni planinski čevlji in pohodniške palice. Prijave sprejemamo do srede, 10. maja. Za informacije in prijave pokljičete na telefon št. 3284717974 (Marinka).

Po Vertikali na Staro goro
V sklopu niza izletov, ki jih SPDT prireja za ovrednotenje planinske poti Vertikala, bo v nedeljo, 14. maja, izlet iz Benečije na Staro Goro. Našo pot bomo začeli iz vasi Sovodnje mimo Gorenje Barce tja do Hlaste in nato navzdol mimo Škrutovega tja do Pikona in na Staro goro. Prijetne nezahtevne hoje bo za dobre štiri ure. Na tem odseku lahko začutimo Vertikalo kot sodoben »Cammino« saj povezuje slikovite vasi in področje brez samo golega osvajanja vrhov. Izlet je namenjen vsem, saj je pot nezahtevna. Zberemo se na parkirišču na Opčinah (smer Bani) ob 6.30. Na razpolago bo društveni kombi zato prosimo za predhodno prijavo. Za dodatne informacije in prijavo lahko pokličite na tefefonsko številko 3317045458 (Julija) ali 335 8172480 (Maksi). (mk)

Devinovci na Hrvaškem
Planinski odsek SK Devin je pretekli konec tedna izkoristil tridnevne praznične dni, da je izpeljal večdnevni izlet od sobote, 29. aprila, do ponedeljka, 1. maja, v znameniti naravni park Velike in Male Paklenice na Hrvaškem. Kar 22 članov se je prvi dan nastanilo v hišicah v kampu. V soboto so najprej opravili začetek poti skozi čudoviti kanjon Velika Paklenica, kjer je na stenah kar mrgolelo plezalcev, ker je to njihov raj. Glede na to, da je naravni park ogromen, so se številni drugi pohodniki porazdelili tako, da ni bilo gneče. Obiskati so bunker, znan kot Podzemni grad Paklenice, ki ga je med letoma1950-1953 dal zgraditi Tito. Med ogledom so devinovci podrobno spoznali pastirsko življenje skozi zgodovino in še danes srečamo številne zapuščene pastirske zaselke.
Drugi dan so opravili krožno pot skozi kanjon, se povzpeli po zahtevni plezalni poti in delno po skalovju na vrh Anića kuk, kjer so občudovali razgled na Kornate in ostale bližnje otoke.
Po sestopu se je večna odločila za povratek v kamp, deset udeležencev pa je dokončalo začrtano krožno pot mimo zapuščene vasice Jurline do Planinskega doma Paklenica. Tu so se okrepčaš in nato nadaljevali pešpot do kampinga.
V ponedeljek so se podali preko kanjona do jame Manita peč in se razdelili v dve skupini: ena se je odločila za ogled jame, ostalih 8 planincev je odšlo na programirano krožno pot na vrh Zoljin kuk, nato na Vidakov kuk in mimo zapuščene vasice Tomič do izhodišče toče. Tura je bila zelo zahtevna, saj je deloma plezalna pot po stenah, tudi z jeklenico. Izlet so sklenili z večerjo v Senju in se pozno zvečer vrnili domov.
Planinski odsek vabi na naslednji izlet v nedeljo, 14. maja, na hrvaški otok Krk in na krožno pot skozi kanjon Vrženica do Vele Luke in Baške ter povratek v Bunculuko.

V visokogorju precej snega
Koče v visokogorju ostajajo zaprte. V visokogorju sicer osnovno zavetje najdete v zimskih sobah (Planina pri Jezeru, Triglavska jezera, Prehodavci, Vodnikov dom, Črna prst, Gomiščkovo zavetišče, Kriški podi, Kokrsko sedlo) in bivakih. 0b tem obiskovalce zimskih sob in bivakov prosimo, da ob odhodu za seboj počistijo smeti, zložijo odeje ter trdno zaprejo vsa vrata, okna in napolknice. Če v njih najdete nekaj hrane, je ne uživajte ampak jo pustite za tiste, ki se bodo morda v objekt zatekli v sili. Raje pustite kak svoj manjši priboljšek z dolgim rokom trajanja.

Image

Primorski dnevnik, 04.05.23
Planinski svet

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79617