Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 20.06.13

Primorski dnevnik: Krniška soteska; Potepanje po Srednjem Velebitu; SPDG: Predprijava za izlet v Dolomite, ...

Krniška soteska

Slovensko planinsko društvo Trst je načrtovalo za nedeljo, 2. junija izlet v Krniško sotesko (Garnitzen), vendar je bilo zaradi neugodnih vremenskih razmer, izredno slabih napovedi in naraslih voda prisiljeno napovedani izlet prenesti na poznejši datum. Morda pa so se končno vremenske razmere, le ustalile in nam bo tokrat uspelo nadoknaditi izgubljeno. Na pohod po najlepši soteski Koroške se bomo tako podali prihodnjo nedeljo, 23. junija 2013.
Proti Ziljski dolini, natančneje v Šmohor (Hermagor - Moderndorf) se bomo peljali z osebnimi avtomobili, na razpolago pa bo tudi društveni kombi. Sprehodili se bomo po štiri kilometre dolgi, slikoviti soteski, ki jo je v tem predelu Karnijskih Alp izdolbel hudournik Garnitzen in jo preoblikoval ledenik. Sotesko uvrščamo med naravne spomenike. Ob strugi hudournika je po dolini speljana zanimiva geološka učna pot, ki se vijo ob številnih slapovih in tolmunih. S postanki ob ponazorilnih tablah, je predvidenih približno 7 ur hoje. Nujna primerna obutev. Odhod z Opčin (parkirišče nasproti bencinske črpalke AGIP na cesti št. 202 ob 6.00, oziroma s trga v Sesljanu ob 6.15. Za prijave in informacije sta na razpolago tel. št. 040 413025 (odgovarja Marinka ) ali na številko 3387758015 (odgovarja Patrizia).

Potepanje po Srednjem Velebitu

Planinska skupina Kulturnega društva Bazovica z Reke prireja 13,14, in 15. septembra 2013 krajše potepanje po Srednjem Velebitu, mitskem hrvaškem gorovju velikih razsežnosti, kjer so razmere še zelo divje in je vsak popotnik odvisen samo od sebe in svoje pripravljenosti. Organizatorji vabijo tudi tržaške planince, da se jim na jesenskem potepanju pridružijo.
Pohodniki se bodo zbrali v petek, 13. septembra popoldan v domu na Mrkvištu (1276 m), kdor v petek ne more, se lahko skupini pridruži v soboto zjutraj. Istega dne je predviden vzpon na Satorino (1622 m) in na Javornik, v nedeljo pa bodo udeleženci izbirali med vzponom na Krajačev kuk (1659 m) ali na Veliki Kozjak (1629 m). Potepanje se bo zaključilo z osvežilnim kopanjem v Jablanacu.
Prijave so možne le do konca junija, za informacije in prijave je na razpolago tel. št. 040 413025 (odgovarja Marinka).

Dan slovenskih planinskih doživetij

V soboto, 15. junija je bila Kamniška Bistrica z okolico priča pravega planinskega praznika. Ob odprtju planinske sezone in v počastitev 120-letnice Slovenskega planinskega društva/Planinške zveze Slovenije, 120-letnice PD Kamnik in PD Ljubljana-Matica je Planinska zveza tu priredila tradicionalni Dan slovenskih planincev, za priložnost imenovan Dan slovenskih planinskih doživetij. Na prazniku se je zbralo preko 2000 planincev vseh starosti in zanimanj. Prišli so iz vseh predelov Slovenije pa tudi iz Trsta in z Reke.
Dopoldan je bil posvečen izletom, pohodom in kolesarskim turam različnih težavnosti in dolžin po območju Kamniške Bistrice. Ponujala se je tudi možnost preizkušanja moči na plezalnem stolpu PZS in spremljanje prikaza reševanja padalca, ki je zapletel v drevesno krošnjo. Skupina planincev iz Trsta se je podala po izredno lepi in slikoviti Koželjevi poti, ki je speljana ob strugi reke Kamniška Bistrica. Pohod se je začel v samem središču Kamnika, se nadaljeval preko prostranih travnikov in gozdičev v osrčje te čudovite gorske doline in še naprej mimo sotočja s Kamniško Belo, kjer je reka izdolbla mogočna dvojna korita Veliki in Mali Predaselj, pa še čez zagozdeni ledeniški balvan prav do izvira reke,
Z mimohodom praporaševse je pred Domom v Kamniški Bistrici začela Slavnostna prireditev z bogatim kulturnim programom, govori predsednikov in pozdravi. Sledilo je prijetno, prijateljsko planinsko druženje.

SPDG: Predprijava za izlet v Dolomite

SPDG načrtuje, v drugi polovici julija, oziroma v avgustu dvodnevni izlet v Dolomite z vzponom na Peitlerkoffel (2.874 m) ter prečenjem planinsko-turistične poti pod skupino Odle. Vzpon in spust na Peitlerkoffel zahteva od 5 do 6 ur hoje. Steza je na nekaterih mestih zavarovana. Okrog štiri ure pa traja prečenje panoramske steze, na višini okrog 2000 metrov, pod vencem dolomitskih vrhov. Predvideno je nočevanje v koči Genova, ki je na stičišču številnih planinskih poti in zato zelo obiskana. Zaradi pravočasne rezervacije in organizacije prevoza društvo naproša interesente, da svojo udeležbo čimprej najavijo. Koordinator: Vlado Klemše (tel 0481/882079).

Eno prosto mesto za Slovaško in Poljsko

Zaradi bolezni se je sprostilo eno mesto v skupini članov SPDG, ki bo od 1. do 8. julija obiskala Slovaško in Poljsko, se povzpela na nekaj zanimivih vrhov v Tatrah in obiskala zgodovinske in turistične zanimivosti na Slovaškem in v Galiciji. Med drugim se bodo poklonili spominu v teh krajih padlih in pokopanih avstroogrskih vojakov. Namestitev v dvoposteljni sobi, prevoz z avtobusom iz Gorice, spremstvo turističnega in planinskega vodnika. Podrobne informacije: (Tel 0481/882079).

Jeseni družinski izlet po sledeh časa po Ban jškf planoti

Spoznavanje bližnje goriške okolice in kulturnega in zgodovinskega izročila sodi med temeljne cilje goriškega planinskega društva. Že zdaj bi radi opozorili na družinski izlet (primeren za starše in otroke, tudi osnovnošolce), ki ga bo društvo priredilo po zanimivih potek nad Čepovanom, z vzponom na najvišji vrh (nekaj nad 1000 metrov) planote in obiskom samotnih zaselkov in delavnic orodjarjev. Izlet se bo sklenil z druženjem. Ob primerni udeležbi bo društvo poskrbelo za avtobusni prevoz.
 

 20.06.2013

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79823