Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 21.02.13

Primorski dnevnik: Uspel tečaj teka na smučeh; Zimski pohod na Vremščico; Sokotra- otok presenečenj

Uspel tečaj teka na smučeh

Konec januarja je Smučarski odsek SPDT priredil tridnevni tečaj teka na smučeh na Pokljuki v Triglavskem narodnem parku. Ta gorska planota porasla z gozdom, pravi raj smučarskih tekačev, je skupino 9 odraslih in skupino 9 mlajših tečajnikov sprejela z vso njeno lepoto. V tej idilični pokrajini so se nadebudni tekači preizkusili v klasični tehniki teka na smučeh. Pod strokovnim vodstvom prof. Iztoka Kordiša in učiteljice Katje Kordiš, ki je vodila otroško skupino tečajnikov, so se udeleženci s smučmi podali po progah speljanih med smrekovimi gozdovi in uživali ob pogledu na lepe razglede. Tehnike so se učili in urili na progah na Zgornjem in Spodnjem Goreljku. Zvečer jim je prof. Kordiš praktično pokazal razno opremo in maže za smuči in ob posnetkih pa so dopolnjevali teoretično znanje. Časa je bilo na voljo tudi za umirjen klepet in smeh. Prijetna družba, sproščeno okolje in strokovnost prof. Kordiša so popolnoma zadostili pričakovanjem tečajnikov, ki so se pri organizatorjih že zanimali za ponovno snidenje na tekaških smučeh, (mk)

Zimski pohod na Vremščico

Bilo je lepo, sončno, zimsko jutro, ko se je skupina članov Slovenskega planinskega društva iz Trsta v nedeljo bližala Senožečam, od koder je načrtovala vzpon na Vremščico. Zasnežena pokrajina ob poti je nakazovala, da bodo pohodniki tokrat doživeli izlet v pravih zimskih razmerah tudi na Primorskem tisočaku na samem robu Krasa. In res je bilo tako. Že ob zadnji hiši v Senožečah, je markacija vodila v snežno gaz. Vzpon skozi zasneženi bukov gozd je bil pravljičen. Ob vzpenjanju pa je gaz postajala čedalje ožja; na zavetnih mestih, kjer je bila snežna plast debelejša in še nedotaknjena pa jo je bilo treba šele ustvariti. Najveličastnejši pa je bil pogled z vrha; podeče se megle in temni oblaki nad Pivško kotlino, v soncu se kopajoče sosledje slemen z vmesnimi kraškimi podolji na Primorskem, vse prekrito s svežo snežno odejo.

Sokotra - otok presenečenj

V nadaljevanju predavateljske dejavnosti prireja Slovensko planinsko društvo Trst, tokrat izjemoma v petek, 1. marca, potopisno predavanje o Sokotri (Jemen), od celine odmaknjenem otoku, ki je vsestransko nekaj posebnega. Posebna je njegova geološka zgradba, njegovo rastlinstvo in živalstvo. Čar tamkajšnje nedotaknjene narave, ki je povsem različna od nase, nam bo predstavila biologinja Maruška Lenarčič. Svojo pripoved bo obogatila tudi z vtisi in doživetji iz Sane, glavnega mesta Jemena in izhodišča za Sokotro. Predavanje bo v razstavni dvorani Zadružne kraške banke na Opčinah, ulica Ricreatorio 2, začetek ob 20.30.  
 

 21.02.2013

 
Člani SPDT na zasneženem vrhu Vremščice


Udeležencfi tečaja SPDT

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Planinski svet - 21.02.13"

Tomaž Ogrin,

"Najveličastnejši pa je bil pogled z vrha; podeče se megle in temni oblaki nad Pivško kotlino, v soncu se kopajoče sosledje slemen z vmesnimi kraškimi podolji na Primorskem, vse prekrito s svežo snežno odejo."

To je to.

In , da bi ostalo tako, smo nasprotovali postavitvi vrste visokih vetrnic malo pod vrhom Vremščice. Imeli smo kar nekaj protestnih pohodov zato, da bodo zanamci uživali, kot piše. Še primorski pesnik Zlobec se nam je pridružil.

Ampak, Vremščica je še vedno na spisku za vetrnice! In Elektro Primorska kot investitor....

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79836