Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 25.10.12

Primorski dnevnik: Izlet na goro Flop; Polaganje venca v dolini Glinščice; Martinovanje

Izlet na goro Flop

V nedeljo, 21. oktobra se je skupina članov SPDT udeležila izleta v Karnijo in se povzpela na hrib Flop. Pohod je bil načrtovan že prejšnji mesec, zaradi slabega vremena smo ga morali predložiti na kasnejši datum, to se je obrestovalo, saj smo imeli v nedeljo prekrasno vreme - skoraj poletno!
Z društvenim kombijem in z osebnimi avtomobili smo se odpeljali do Moggio Udinese kjer smo zavili v dolino Aupa, katera se razprostira do prevala Cereschiatis. Po nekaj kilometrih, pri mostu čez potok Fontanaz smo zapustili glavno cesto in zavili levo po ozki potki do parkirišča, kjer se je začel naš pohod.
Vzpon smo začeli po bukovem gozdu, kjer je mulatiera vodi do razvalin Casere Flop, pot se je nato zožila in strmo peljala ob potoku Flop skozi rušje do koče Grauzaria. Koča je bila zgrajena pod mogočno sfingo Crete Grauzaria, kjer pod mogočnimi skalami kar zastane dih. V koči nas je prijazen oskrbnik pogostil z vročim čajem in nas celo nagovoril v slovenščini!
Po krajšem počitku smo se podali proti vrhu hriba, po tričetrturni hoji, najprej pod mogočnimi bukvami in še po pašnikih nekdanje planšarije Foran de le Gjaline, smo prišli do prevala in nadaljevali po pobočju do vrha 1792m. Pohod ni bil od muh, saj smo v treh urah premostili 1050 metrov višinske razlike.
Na vrhu nas je čakal čudoviti razgled na Creto Grauzario, hrib Sernio in dolino vasi Paularo in še naprej do avstijskih vrhov.
Okrog možica iz kamnov, kjer je bilo še nekaj drugih planincev smo na hitro pomalcali, se slikali in že nas je čakal sestop do koče in naprej do kombija.

Polaganje venca v dolini Glinščice

Vpočastitev spomina na bivše člane, perspektivne alpiniste, žrtve nacifašističnega terorja: brata Just in Dofi Blažina in Tezej Šavron, ki so žrtvovali svoje mlado življenje za boljšo bodočnost, prireja SPDT v soboto, 27. oktobra 2012 spominski pohod v dolino Glinščice s polaganjem venca pred obeležje padlih planincev v Jugovih stenah. Zbirališče na trgu v Boljuncu ob 14.00 uri. Pred pohodom bodo udeleženci obiskali domače pokopališče in se poklonili spominu dolgoletne članice in dobrotnice društva Vekoslave Slavec. Nato se bodo podali do Jugovih sten v dolini Glinščici, kjer bo kratka slovesnost ob obeležju. Vabljeni.

Martinovanje

V nedeljo, 11. novembra 2012 prireja Slovensko planinsko društvo Trst tradicionalno Martinovanje ali tako imenovano Kostanjevo nedeljo. Člani in prijatelji, pridružili se jim bodo tudi člani pobratenega društva Integral iz Ljubljane, se bodo zbrali ob 9.00 uri na trgu pred cerkvijo na Gorjanskem. Najprej se bodo podali na pohod po kraških stezah in klancih. Predvidene so približno tri ure prijetne lagodne hoje. Izlet je primeren za vse, predvsem za mlade družine z otroki. Sledilo bo prijateljsko druženje.
Iz organizacijskih razlogov vabimo člane, da se prijavijo do torka, 6. novembra na tel. številko 04022 0155 (odgovarja Livio), mlade družine pa naj pokličejo Katjo tel. št.3385953515.
 

 25.10.2012

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79797