Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Plezarna - 05.12.20

Tokrat vas vabi na ogled dveh filmov o plezanju

Spray On Top

Kanadčan Will Gad in Anglež Tim Emmet  sta januarja 2010 v Kanadi preplezala prvih 30 metrov zdaj že ene najbolj znanih plezalnih smeri nasploh – Spray On. Slap je vse od takrat deležen velike medijske pozornosti, tako v strokovnih kot laičnih krogih. Prva plezalca sta podala oceno WI10. Takrat najvišja ocena v lednem plezanju je bila WI7, tako da sta lestvico dvignila kar za tri stopnje. Kaj podobnega se ni zgodilo pri nobenem drugem ocenjevanju v celotnem plezalnem svetu. Ob tem gre za unikatno smer v veličastnem okolju in z neobičajnimi dimenzijami: reka padajoče vode, temperature 30 stopinj pod ničlo, ledene sveče v velikosti avtomobila in specifičen poprhan led (spray ice), ki ne omogoča varovanja z vijaki. Zaradi bobneče vode je komunikacija že pri razdalji 20 metrov možna le preko radijske postaje, za iskanje svedrovcev pod ledom pa je potreben detektor kovin.

Leta 2011 sta prva plezalca smer podaljšala za 50 metrov, a še vedno končala v športnem duhu v previsu sredi stene. Leta 2012 pa sta Emmet in Slovenec Klemen Premrl (oba Mountain Hardwear Team) splezala do vrha stene in nastala je nova smer Spray On Top (WI10, M9+, 8 raztežajev, višina 140 m, dolžina 230 m). Kompleksno smer krasi izjemno zahtevno ledno plezanje v spodnjem delu (Spray On), klasično kombinirano plezanje v srednjem delu in »škotski« stil plezanja v zgornjem skalnem delu, ki ga prekriva sipek sneg.

Film, ki nas popelje neposredno v zahtevno plezanje v veličastnem okolju, je v celoti delo glavnih protagonistov Premrla in Emmeta.

YouTube, 5. dec. 2020 - Plezarna: Spy On Top

Old School Freedom

Film govori o poti od običajnega sveta do sveta, v katerem si svoboden, neodvisen in se lahko zaneseš le nase.

Ob iskanju najčistejše oblike obstoja – plezanja – spremljamo vrhunskega in vsestranskega plezalca Gregorja Šeligo - Šelija. Med letoma 2003 in 2006 se je preizkusil v različnih zvrsteh plezanja v Švici, Indiji, ZDA, Sloveniji in Španiji. Glavni protagonist ob plezanju proti svojemu cilju, ki se lahko meri le z njegovo lastno srečo, razkriva svojo motivacijo in življenjsko filozofijo. Pot do absolutne svobode.

Režija in montaža: Jure Niedorfer
Kamera: Jure Niedorfer, Marko Prezelj, Nejc Vovk, Urh Čehovin in arhiv Gregorja Šelige
Leto 2006

YouTube, 4. dec. 2020 - Plezarna: Old Sghool Freedom

 

Plezarna, 05.12.2020
E-obvestilo

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79606