Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Primorske stene - 11.10.10

Peter Podgornik: Sredi poletja, ko je večina že na dopustih, ti pa še vedno zbiraš, urejaš in nenehno sprejemaš informacije, ...

... si tudi sam zaželiš malo oddiha. Ekipa najožjih sodelavcev deluje še vedno prepričljivo sveže, a nekje zadaj se čuti globoka utrujenost zadnjih mesecev. Edina rešitev je popolni odklop za nekaj časa in početi čisto nekaj drugega. Eno je želja, drugo pa je resničnost, ki jo za sabo potegne urejanje spletišča. Kljub ne preveč lepemu vremenu se je preko poletja in na začetku jeseni nabralo nekaj novosti in pripomb na že predstavljene stene.
Nekaj časa sem prispelo spravljal po mapah in odgovarjal le na najnujnejšo pošto, sredi septembra pa sem le začel z urejanjem novosti, ki so sedaj pred vami:

Batognica, južna stena: nova smer.
Južni raz, zgodnje jesensko potepanje za večne iskalce novih možnosti. Avtorja smeri sta izkoristila enega od dveh lepih dni sredi tedna in uživala v prijetnem ambientu visoko nad deročo Sočo.

Glava pod Planjo, osrednji del; foto Nejc ČesenGlava pod Planjo: dopolnilo smeri Slavček.
Informacije o tej smeri so do mene pricurljale zelo počasi in po kosih, saj sta glavna akterja te smeri očitno prezasedena. Važno je, da je zahtevna še neponovljena smer končno dobila mesto med vsemi biseri, ki jo obdajajo. Peter Mežnar me je opozoril tudi na napake, ki so nevede nastale pri izhodu smeri Ogledalo in Črni baron, kar sem z veseljem popravil.

Jerebica, južna stena: popravki ocene in skice smeri Tupilak.
Če bi delal razpredelnico za skromnost, bi jo napravil takole, skromen, skromnejši, Ivan Rejc. Smer, ki sva jo leta 1984 na povratku domov iz Grenlandije mimogrede preplezala z Jankom Humarjem, je leta 1986 prvi ponovil Ivan Rejc skupaj z Viktorjem Golja. Ponavljalca sta se tehničnemu raztežaju sredi stene umaknila desno v izrazito zajedo in s tem poravnala in polepšala linijo smeri. Ivan je varianto splezal prosto in enkrat omenil, da je bilo primerno težko, plaho, kot je njemu podobno, je predlagal oceno VII-. Prosti ponavljalci, ki jih ni bilo veliko, so glede predlagane ocene primerno skeptični. Mnenja glede ocene tistih dveh raztežajev so sicer različna, vsekakor pa je ocena vsaj dobra VII.

Jerebica, SZ ostenje; foto Gorazd GorišekJerebica, severna in zahodna stena: novo ostenje.
Do sedaj predstavljeni južni in severovzhodni steni Jerebice dodajam še severno in zahodno. Manj znana in obiskana stran gore nad Jezersko dolino, južno od Rabelskega jezera bo v previsna nedra severne stene mogoče privabila kakšno samote in težkega plezanja željno navezo.

Mali Bavški Grintavec, vzhodna stena: nova smer.
V spremstvu hčerke Sare se je stari maček Boris Sedej odpravil raziskovati kratko steno visoko nad Sočo v Spodnji Trenti. Plačilo za dolg dostop je bilo prijetno plezanje v čvrsti skali, ki je Borisa spominjala na mlada leta, ko je užival v Paklenici.

Planja, severozahodna stena: nove smeri.
Skrivnost stolpa desno od Utrujenega stolpa sta poleti raziskovala Darko Podgornik in Ivan Rejc, ki se je mimogrede spomnil, da je tam nekje plezal že skoraj trideset let nazaj skupaj z Georgijem Hvalo – Džordžem. Ker sta oba mladeniča že malo v letih, je informacija o Razu Utrujenega stolpa skromnejša, vesel bom vsake nove informacije o smeri, kjer sta leta 1981 Džordž in Ivan našla težave do pete stopnje in celo nekaj starih klinov – obročkarjev.
Na predlog zakoncev Grmovšek sem popravil vris smeri Ogledalo, ki sta jo ponovila pred odhodom na zadnje plezalno potepanje po severni Kanadi.

Planja, vzhodna stena: nova stena.
Ko mi je mlada plezalka Tina Leskošek poslala podatke o novih smereh v zahodni steni Bovškega Gamsovca, mi je mimogrede omenila še ponovitev novejše smeri v do sedaj večini nepoznani vzhodni steni Planje nad Kriškimi podi. Tina mi je nevede pomagala razkriti skrivnost neke druge smeri, ki jo je daljnega leta 1985 tam splezal Miroslav Svetičič – Slavc.

Plešivec: popravki za Centralno smer.
Kmalu po predstavitvi ostenja Véverice na spletu mi je tržiški plezalec starejše generacije Peter Rožič posredoval zanimive podatke o povojnem plezalnem taboru slovenskih plezalcev v Trenti. Fantje iz različnih slovenskih odsekov so daljnjega leta 1952 pridno raziskovali trentarske stene in kljub težkim povojnim časom splezali spoštovanja vredne smeri. Verjetno je Centralna smer v severozahodni steni Plešivca ena prvih v Trenti, ki je zadišala po šesti stopnji, kar priča originalni opis smeri. Vris v fotografijo je zgolj informativnega pomena in zanimiva uganka za verjetno prve ponavljalce.

Razor, Vrh Žlebičev, južna stena: nova smer.
Redka srečanja z Drežniškimi samorastniki mi vedno polepšajo dan. Vedno nasmejani Cerkovnik je kljub številnim križem, ki mu jih je naložilo življenje, pravi živ leksikon. Kmalu po prvem kozarcu se mu vrne spomin na tiste lepe čase, ko je v družbi najožjih prijateljev užival v gorah.

Srednjica, Mali Skutnik in Zadnji Pelc: nove smeri.
Sredi poletja sta glavna raziskovalca sten nad Srednjico Jože Makuc in Radovan Lapajna splezala novo smer v severovzhodni steni Malega Skutnika. Močno septembrsko deževje je Radovana potisnilo v njegov bogat plezalni arhiv, kjer je našel pozabljeno smer, ki sta jo z istim soplezalcem splezala pred leti v vzhodni steni Zadnjega Pelca.

Šplevta: popravka za smer Steber in Bela rampa.
Zadnji poletni dan sta v zahodni steni Šplevte iskala skrite prehode Boris Sedej in Uroš Langenvalter. Splezala sta varianto smeri Steber, nazaj grede sta preverjala verodostojnost poteka ostalih smeri in tako smo z medkrajevnim sodelovanjem (Cerkno, Idrija in Šempeter) malenkostno popravili vstop smeri Bela rampa.

Ušje: nova Smer Mežnar-Svetičič.
Ko sem za splet pripravljal predstavitev smeri v ostenju Véverice mi je križala štrene v Alpinističnih razgledih objavljena novica o novi smeri Ipavec-Stres v severozahodni steni Ušja. Ipavec mi je pojasnil, da gre gotovo za napako, prijatelj Zlatko Koren mi je omenil, da gre mogoče za smer, ki sta jo pred leti tam nekje splezala Mežnar in Svetičič. Svoje je dodal Peter, ki mi je pomagal rešiti uganko.

Vršac: popravki za smer Tako je govoril Zaratustra, Varianta Puntarske smeri, 1.P Smeri raupšicov.
Sredi poletja mi je Matic Jošt poslal pripombe glede vrisa smeri Tako je govoril Zaratustra, kar sem z veseljem popravil. Mlada plezalca Nejc in Rok Kurinčič sta Puntarski smeri dodala vmesno varianto, osivela gamsa Darko Podgornik in Ivan Rejc pa sta opravila prvo ponovitev Smeri raupšicov.

Poleg vseh, ki mi pošiljajo informacije, pripombe in predloge se zahvaljujem tudi raznim hribovskim fotografom, ki me po potrebi zalagajo s fotografijami sten.
Posebna zahvala najtesnejšim sodelavcem, ki mi vedno stojijo ob strani in pomagajo.

PrimorskeStene.com  06.10.2010
Info PMS – okt. 2010

 

 

 

S st. Jerebice; foto Peter Podgornik


G-L: vse objave o PrimorskeStene.com

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79754