Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Primorske stene - 14.02.11

Peter Podgornik: ob 30-letnici Zelenih slapov predstavljamo desni del Loške stene, od Briceljka do vrha V Gradu, kjer je po znanih podatkih speljana zadnja plezalna smer.

... Ob vsem delu, ki me je čakalo pri pripravi tega prispevka, sem bil najbolj vesel, ko sem s pomočjo sedaj že beloglavih plezalcev odkril pravilen potek Primorske smeri v steni Briceljka, Slapu pod Oblico, Zajede kriminalcev … izvedel za Drežniško smer, številne lovske prehode in še šopek narodnih malo mlajše generacije v steni Oblice, Vrh Krnice in V Gradu … Žal nas je med plezalci kljub obilju svinčnikov, papirja in vse sodobne elektronske navlake vsak dan več nepismenih. Pravijo, da je temu kriv tempo, osebno pa mislim, da ni vedno tako!?

Nehote stvari sovpadajo z dogodki pred tridesetimi leti, ko se je tudi v tem ostenju začela ledena doba. Plezalci so steno vzeli na muho pozimi, ko je odeta v belo, in ob pravi svetlobi zasijejo kristali lednih slapov, ki so do takrat mirno čakali. Stena je bila pred tem že vsaj dvakrat preplezana pozimi, najprej po Lovski smeri, kmalu zatem po smeri Cesar-Comici. Razvoj opreme, miselnost, meje mogočega in želje plezalcev gredo pač naprej in prav je tako … Z malo zamude napram podobni aktivnosti drugod v slovenskih gorah so nove smeri, speljane po daljših zaledenelih slapovih in strmih žlebovih, v Loški steni pomenile začetek neke nove dobe med plezalci v teh koncih. Mnogi od njih so sprejeli ledno plezanje kot nekaj kar paše zraven, postalo je izziv in število preplezanih lednih slapov je v naslednjih zimah strmo raslo. Kljub skromni opremi na začetku so kreativni plezalci z velikokrat doma napravljenim ali prirejenim orodjem marsikaj zmogli. Nekateri so ostali le pri slapovih, drugi so nove izkušnje prenesli v daljše stene naših gorah in do najvišjih gorstev sveta.

Danes, trideset let pozneje, ko izgleda vse samoumevno in mogoče, ko je oprema izpiljena v nulo, še zmerom čakajo v steni lepe naravne linije tistega, ki bo prvi opazil lesk lednih kristalov.

Spomin na Ivana* Černuto po domače Voznika (1865-1937) iz Spodnjega Loga. Poleg vsakdanjih opravil, ki jih je narekovalo življenje v objemu gora je bil Voznik zvest Tumov vodnik in spremljevalec po Loškem gorovju. Po znanih podatkih je veliko vodil češke turiste na Mangart (Iz arhiva Edvina Trinka in Vilija Černute - Krepa).

Peter Podgornik


* Černuta, p.d. Voznik, je nekje zapisam tudi z imenom Janez

PrimorskeStene.com  13.02.2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79754