Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Primorske stene - 19.07.10

Primorske stene - Peter Podgornik: Véverica, kolektivno ime vrhov (Henrik Tuma) v grebenu od kote 1894 do Trentskga Pelca

<<< Pogled na oster greben, ki se vleče preko Srebrnjaka, Ribežnov, Trentskega Pelca proti Plešivcu. Zadaj greben Travnika in Mojstrovk vse do Vršiča.
Posneto iz ultralahkega letala, ki ga je pilotiral Matevž Lenarčič,
fotograf Peter Podgornik

Bolj kot iz doline, me je nekega pomladnega dne očaral pogled iz ultralahkega letala, ki ga je pilotiral prijatelj Matevž Lenarčič na greben, ki se vleče preko Srebrnjaka proti severovzhodu in se izgublja nekje v Trenti. Večja skrivnost kot stene nad Zadnjo Trento mi je bilo pobočje nad Prednjo Trento, kjer so nekoč Trentarji visoko nad dolino pasli drobnico, želi sočno gorsko travo in drvarili. Sigurno so najdrznejše med njimi gamsje stečine privedle do grebena in posameznih vrhov na njem. Obiskovalcem primorskih sten, ki jim omenjeno jugovzhodno pobočje lahko služi le za sestop po opravljenem plezalnem vzponu v stenah nad Zadnjo Trento predstavljam te odmaknjene bisere. Tu bodo lahko uživali v senci poletne vročine ali pa trepetali od mraza na nepričakovanem zimskem bivaku.

Kmalu, ko pustiš za sabo kočo pri izviru Soče, se pokrajina razširi in postreže s čudovitim pogledom po dolini Zadnje Trente vse do zatrepa, kjer kraljuje mogočni Bavški Grintavec. Očarajo te posamezne trentarske domačije, široka struga Suhega potoka in objem gora na obeh straneh prodnate doline. Lepoto ujetništva nekoristnega sveta poudarjajo samotne stene nad Zapodnom, vpete visoko v greben, do katerih vodijo izraziti žlebovi, nekateri poimenovani po trentarskih domačijah v Zadnji Trenti in strma poraščena rebra. Greben, ki se vleče iz smeri Bavškega Grintavca proti severovzhodu, postaja proti svojemu koncu zmerom bolj samoten. Dostopen lovcem in ljubiteljem brezpotji predstavlja pravi raj za častilce samotnih kotičkov gorskega sveta. Verjetno je zmedo okrog krajinskih imen še najbolje razumel Henrik Tuma, ki je ob pomoči domačinov uspel ohraniti to, kar se je še dalo. Prav njemu, ki je dolga leta tiho in vztrajno preučeval gorski svet, si zvesto beležil imena, ki so jih uporabljali prebivalci gorskih predelov, smo lahko hvaležni, da se je vse to ohranilo. Za tiste čase je bil gotovo poleg vseh stvari, ki jih je počel v svojem pestrem življenju, tudi neumoren raziskovalec sten, sam ali v družbi vodnikov je marsikatero preplezal med prvimi.

V svoji knjigi Imenoslovje Julijskih Alp je Tuma menil, da bi bilo lahko ime Véverica skupno za vrhove v grebenu od vrha z višino 1894 m (v nadaljevanju K 1894) pa vse do Trentskega Pelca. Prav ta malo znan predel bomo tokrat predstavčjamo obiskovalcem primorskih sten.

Jugovzhodno pobočje nad Srednjo Trento premore boljšo neoznačeno pot, ki pelje mimo ostankov planine Veverice (Berebíca) vse do lovske koče Na Glavah, na nadmorski višini 1590 metrov , kjer je tudi križišče drugih neoznačenih stez (predel Staro Utro), ki vodijo sem iz Trente. Ena od njih vodi proti Ušju, zadnjemu izrazitemu vrhu v severovzhodnem delu grebena. Greben se nato izgubi v zaobljenem svetu strmih poraščenih pobočij nad strugo reke Soče, nasproti spomenika Juliusu Kugyu - poetu Julijskih Alp. Sam greben je primeren za dobro opremljene, izurjene obiskovalce brezpotij, ki so vajeni izspostavljenega plezanja in vešči plezalne tehnike. Severozahodna stran nad Zapodnom (Zadnja Trenta) je od nekdaj rezevirana za izurjene pastirje in lovce, sredi prejšnjega stoletja pa je medse privabila plezalce.

Novejšo plezalno zgodovino so tu začeli pisati povečini jeseniški plezalci, ki jih je očaral pogled na deviške trentarske stene. Kasneje je svoje dodal neumorni raziskovalec primorskih sten Janez Rupar s soplezalci. Prvotnim plezalnim smerem po izrazitih naravnih prehodih so kasneje primorski plezalci z Miroslavom Svetičičem – Slavcem na čelu dodali še par zahtevnih smeri preko navidez neprehodnih gladkih sten. Slavc ni bil samo odličen plezalec in poznavalec trentarskih sten, bil je tudi avtor plezalnega vodnika Zadnja Trenta. Med pripravo gradiva o ostenju Véverice za spletno objavo mi je v zadnjem pismu Janez Rupar (avtor štirih smeri v ostenju Véverice) takole strnil svoje pisanje: »Na srečo to niso stene, kjer bomo dosegli slavo, poplačani smo lahko le s čudovitimi doživetji

Henrik Tuma in slavni Trentarji, od leve proti desni: Jože Komac – Pavr, Ivan Berginc – Štrukelj,
Andrej Komac – mlajši in Anton Tožbar – Špik mlajši (sedi). >>>

Iz člankov v Planinskem vestniku 

PrimorskeStene.com  18.07.2010


Severozahodna stran vrhov od Ušja do Ribežnov, posneto iznad gozdne meje nad Rutarsko Trento. Foto: Peter Podgornik


Pogled na Ušje, steno pod koto 1894, Vprta vrata in naprej proti Plešivcu. Posneto iznad Rutarske Trente. Foto Peter Podgornik


Severozahodna stena Trentskega Pelca posneta iznad Rutarske Trente> Foto: Peter Podgornik

 

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79754