Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 07.01.15

ŠZL - Žiga Černe: Veselo z rekreacijo v novo leto ...

Z lučkami po Pliskini poti
Na še zadnji božično-novoletni pohod ste ta petek zvečer vabljeni v osrčje Krasa. Po krožni učni poti med Pliskovico in Kosoveljami se boste ob 17.30 odpravili izpod Evropskega latnika prijateljstva v Pliskovici, v šestih kilometrih poti brez omembe vrednih vzponov in spustov pa se boste sprehodili skozi zgodovino in sedanjost kamnite krajine. S seboj prinesite kakršno koli svetilo. Vzemite si približno štiri umirjene ure časa, na koncu pa še nekaj za zabavo ob velikonočnih igrah. Informacije: 041 947 327, www.hostelkras.com.

Vinogradniški pohod na Lisec
565 metrov visoko gorico na Dolenjskem boste zlahka osvojili na sobotnem dopoldanskem izletu. Izhodišče bo ob osmih zjutraj pred rojstno hišo škofa in misijonarja Friderika Ireneja Barage v Mali vasi, od tam pa se boste po štirinajst kilometrov dolgi enosmerni poti odpravili preko Krušnega vrha in Babne gore do razvalin gradu Kozjak in skozi vas Dolenje Kamenje pri Dobrniču. Med potjo vas bodo postregli s toplimi napitki in prigrizki, na zaključku pri zidanici pa še s topli malico. Za vrnitev bo poskrbljeno. Informacije: 040 468 731, vinogradniki-lisec.si.

Trstenjakov pohod
Prebivalci Gornje Radgone in okolice so zelo ponosni na domačina dr. Antona Trstenjaka, ki se je rodil v Rodmošcih. Po tem svetovno priznanem teologu, psihologu, filozofu in grafologu so poimenovali tudi literarno pot, na katero ste vabljeni v soboto. Izbirate lahko med tremi izhodišči: ob 9. uri pred spomenikom dr. Antona Trstenjaka pri cerkvi sv. Petra v Gornji Radgoni, ob 9.15 pred akademikovo rojstno hišo v Rodmošcih ali ob po enajstih izpred šole v Negovi. Na krajši poti si boste ogledali negovski grad in Kapelske gorice, na daljših dveh pa še Trstenjakov dom in številne izvire mineralne vode. Skupni cilj bo v Rodmošcih, kar pomeni od dve do pet ur zmerne hoje. Na cilju vas bodo pogostili z malico in napitkom. Informacije: 051 266 077, 051 699 061, www.pdradgona.si.

Nočni pohod do Krive jelke
Sobotni večer si polepšajte z zimskim sprehodom do predela gozda v Udin borštu pri Naklem, kjer so se v prvi polovici devetnajstega stoletja zbirali in skrivali zloglasni rokovnjači. Zbor pred gasilskim domom v Dupljah bo do 19. ure, lahke hoje ob baklah po pragozdu pa bo za tričetrt ure v vsako smer. Pričakujte čaroben nočni gozd, ogled koledovanja, obisk sv. Treh kraljev, krompir iz kotla, čaj, kuhano vino. Informacije: 040 204 458, www.naklo.si.

Pohodi v Dražgoše
Tudi sobotno noč ali pa nedeljsko dopoldne boste lahko preživeli na pohodu. Teh bo pravzaprav cela množica, vsi pa se bodo 10. januarja končali v Dražgošah. Najzahtevnejša bosta tradicionalna nočna pohoda s Pasje ravni in Železnikov. Start prvega bo v soboto ob 22. uri na Koširjevi kmetiji (Setnikar), iz Škofje Loke pa bodo do vasi Log v Poljanski dolini vozili posebni avtobusi. Hoje čez Sv. Petra hrib, Zminec, Breznico, Sv. Tomaž, Praprotno, Ševlje in Zabrekve bo kar za deset do dvanajst ur.
V Železnikih bo start ob 24. uri izpred bazena, okoli deset ur pa boste do cilja potrebovali za pot čez Ratitovec, planino Pečana, Kosmati vrh in do cilja čez del Jelovice.
Dokaj zahtevni bodo zaradi dolžine tudi ostali pohodi, ki se bodo vsi začeli v nedeljo zgodaj zjutraj, na pot pod Dražgoško goro pa boste krenili iz Škofje Loke, Kranja, Soteske, Krope, Čepulj, Tržiča… Informacije: 04 512 06 67, www.pd-skofjaloka.com.

Dnevi varstva pred snežnimi plazovi
Ko planinski svet prekrije snežna odeja, se razmere za gibanje po planinah in gorah močno spremenijo. Dan je tudi krajši, temperature nižje, planinske oznake so običajno skrite pod snegom… Za varnejšo pot zaradi omenjenih in še drugih razlogov potrebujemo precej več opreme in znanja. O vsem, kar moramo vedeti, če se pozimi odpravljamo v sredogorje ali visokogorje, boste izvedeli na Dnevih varstva pred snežnimi plazovi, ki bodo 23. in 24. januarja potekali v Vadbenem centru Slovenske vojske na Pokljuki. Prijave že zbirajo! Informacije: 04 238 27 27 ter 031 374 725, www.grzs.si.

 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79823