Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 07.11.13

ŠZL - Žiga Černe: Vabljeni na katerega od tradicionalnih jesenskih pohodov ...

Pohod spomina na Krnska jezera
Enajstega novembra leta 1918, je po podpisu premirja med sovražnimi vojskami v Prvi svetovni vojni, na vrhu Krna, vojaški trobentač zaigral skladbo Tišina. V soboto, 9. novembra bo na pohodu, ki se bo začel na pristavi Lepena in z Ukanca v Bohinju, sledila njena šestnajsta ponovitev. Iz primorske strani boste pohod do Doma pri Krnskih jezerih začeli ob devetih, razgledne in zgodovinsko zanimive hoje pa bo za dobri dve uri. Z Bohinjci boste pot od Koče pri Savici začeli do pol osmih, kondicijsko bolj zahtevne hoje pa bo za dobre tri ure v vsako smer. Ob 13. uri bo na obali jezera proslava, kdor pa namerava tam prenočiti, bo doživel še večer s harmoniko v planinskem domu. Informacije: www.pdtolmin.si, www.planinsko-drustvo-ng.si.

Popotovanje po Levstikovi poti
Ta konec tedna pa se bo vse v glavnem vrtelo okoli Martina, a z njim še malce počakajmo in se posvetimo Franu. Razumljivo, saj se bo to soboto zgodil že 27. pohod po poti, ki jo pisatelj Fran Levstik opisuje v potopisu Popotovanje od Litije do Čateža, hkrati pa je to najbolj množičen enodnevni pohod pri nas. 9. novembra boste odšli po že znanih trasah, s startom med 6. in 9. uro v Litiji na Valvasorjevem trgu in skozi Šmartno pri Litiji. Pot vas bo vodila čez Slatno in Libergo do Preske, kjer se bo ločila na severno in južno. Prva gre skozi Moravče (22 kilometrov), druga pa čez Ježni in Vinji vrh ter Gradišče pri Primskovem (21,5 kilometrov). Cilj bo ob 13. uri na Čatežu nad Zaplazom. Prijavnina bo šest evrov. Informacije: 041 649-351, www.levstik.si.

Martinov pohod
Zdaj pa k Svetemu Martinu, ki bo sicer prisoten tudi na prej omenjenemu pohodu iz Zasavja na Dolenjsko, svoje gostoljubje pa bodo domačini zanesljivo dokazali z mladim vinom in domačimi dobrotami. Podobno bo tudi na sobotnem pohodu po Prekmurju, po okolici Moravskih Toplic. Začeli boste ob 9.30 v Martjancih pri igrišču, če pa imate manj pohodne kondicije, se skupini ob 10.00 pridružite pri termah Vivat v Moravskih Toplicah. Do cilja v Ivanovcih, kjer letos obeležujejo 100-letnico smrti dr. Franca Ivanocyja, prekmurskega duhovnika in narodnega buditelja, vas na daljši poti čaka dvanajst kilometrov hoje. Na izletu ne bo manjkalo zabave, domačih dobrot, dobre kapljice in nagrad. Sprehodite se v nevihti jesenskega "žutoga" listja! Informacije: 02 538 15 20, www.moravske-toplice.com.

Martinov pohod pod Bočem
V ozki dolinici ob severnem vznožju Boča, ob kraškem izviru imenovanem Studenec milosti, se nahajajo Studenice. Po dolgem in počez, od spodaj in od zgoraj jih boste lahko občudovali to soboto, če se boste z domačimi vinogradniki sprehodili po njihovih vinskih goricah. Zbor bo v Studenicah ob 9. uri pred vinogradniško kletjo v samostanu Studenice, na poti pa bodo pri kapelici Sv. Barbare pripravili krst vina, kronanje vinske kraljice, v enajstih kilometrih pa boste obiskali kar deset zidanic. Na koncu bo že dišalo po pečenem kostanju, sladkem moštu in prijetnemu druženju. Startnina za malico in kozarec bo petnajst evrov. Informacije: 041 487 959, www.studenice.si.

Po nekdanjih trških mejah Laškega
Martinovo boste praznovali lahko tudi v Laškem. Tam bodo začeli že v petek, trajalo pa bo kar štiri dni. Rekreativni dan bo sobota, ko se boste lahko sprehodili po kulturno-tematsko-turistični poti, ki so jo tam uporabljali v 18. stoletju. Laški tržani so takrat, vsakih nekaj let obšli mejo trga. S tem so potrdili, da je obhojeno ozemlje njihova last. Pot je potekala po levem in desnem bregu reke Savinje. To soboto bo odhod ob 9. uri z Valvasorjevega trga v Laškem, s postanki pod zahodnim pobočjem Žikovškega brda, v vasi Trojno in nad Marija Gradcem, skupaj pa boste v štirih urah prehodili enajst nezahtevnih kilometrov. Prijava vas bo stala pet evrov. Informacije: 03 733 89 50, www.stik-lasko.si.

Martinov pohod po Kozjanskem
Najbolj množičen obisk tega konca tedna bo brez konkurence imela Levstikova pot od Litije do Čateža (za več poglejte na www.levstik.si), glede na čas pa bodo najbolj številčni seveda pohodi ob čaščenju mladega vina in zaključka letine. Med drugim boste lahko vinske poti spoznavali tudi v Pilštanju, kjer bo v soboto zbor ob 9. uri na trgu. Hodili boste čez s trtami posejanimi griči, do Banovine na Virštanju, kjer bodo pripravili snemanje klopotca, krst mošta, kulturni program ter popoldansko malico. Informacije: 041 550 366, www.turizem-podcetrtek.si.

Martinov pohod po Dolenjskem
Mladi cviček vam bodo ponudili na sobotnem pohodu po okolici Straže. Odhod bo ob 9. uri s parkirišča pred krajevno knjižnico, smer pa bodo Zalog, kjer si boste ogledali cerkev sv. Martina, nato preko letališča v Staro goro in do cilja v Straško goro. Na vseh točkah bo pokušina vin ter drugih pijač ter napitkov, na cilju pri zidanici Momčila Maksimovića pa bo tudi topla malica. Nezahtevna pot bo dolga deset kilometrov. Po sprehodu pripravljajo še naturistično Martinovo kopanje s krstom vina v treh bazenih hotela Vital. Informacije: 041 706 485, dvs.si.

Martinovo miganje tudi na Krasu
V soboto in nedeljo boste vinski praznik lahko častili na enem izmed dveh sosednjih krajev osrednjega Krasa. Tekaško Martinovanje pripravljajo v Sežani, kjer vas bo označena deset-kilometrska proga popeljala po živem muzeju Krasa, z rujem, kamnom, vrtačami in jamami, na cilju pa vas bodo pričakali s tradicionalno kraško joto in z vsakršnimi dobrotami s Krasa. Informacije: www.kraskimaraton.com.

Martinov pohod pa pripravljajo v Dutovljah.
Program bo tam potekal cel vikend (s slikarsko razstavo, skeči, blagoslovom vina in kulturo), na pohod pa boste odšli v nedeljo, 10. novembra. Zbor bo ob 13. uri pred vedno živo Bunčetovo domačijo, obhodili pa boste lahko, sedem-kilometrsko Teranovo pot, ki vodi mimo spokojnih kraških gmajn, vinogradov, ostankov železnic… Na koncu boste obiskali še Vinarstvo Marjana Tavčarja, vinogradnika na Kraški vinski cesti, kjer boste pokusili letošnjo letino terana in se potem napotili na dvorišče - borjač Bunčetove domačije na pečen kostanj in kozarec vina. Informacije: 041 475 805, tdkras.dutovlje.net.

Martinov pohod in kolesarjenje po Radgonskih goricah
Peš ali s kolesom pa se v nedeljo morda odpravite po razgibanem področju med reko Muro in Ščavnico, kjer vinsko trto že od nekdaj častijo, že stošestdeset let pa so znani vsaj po vinskih peninah. Zbirališča pohodnikov bodo v Gornji Radgoni na Trgu svobode, v Orehovcih pred gasilskim domom in v Negovi pri gradu. Ob 9. uri bodo na pot krenile vse skupine, združili pa se bodo v Črešnjevcih in se sprehodili še do Turistične kmetije Roškar, kjer bo srečanje z ljudsko pesmijo in godci ter čas za malico. Pot bo dolga petnajst kilometrov. Na turnokolesarski izlet se boste odpeljali le z gornjeradgonskega Trga svobode ob 9. uri, pot ob Muri, čez Kapelo in do že omenjenega skupnega cilja pa bo dolga trideset kilometrov, kar pomeni tri do štiri ure manj zahtevnega kolesarjenja. Prijavnina bo za vse po štiri evre. Informacije: 051 266 077, 031 838 333, 031 617 127, www.pdradgona.si.
 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79836