Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 10.02.11

ŠZL - Žiga Černe: Pet pohodov za zaljubljence

Valentinov pohod na vrh Goričkega
Na polovici zime ima sveti Valentin že ključe od korenin, kot pravi star pregovor. Narava se v tem času torej že začenja prebujati in lepše vreme velja izkoristiti za kakšen romantičen sprehod. Partnerja recimo povabite na romantičen sprehod na najvišji vrh Prekmurja in še malo višje, na razgledni stolp, ki stoji na vrhu. Zbor bo v soboto ob 9. uri pri domu sotinskih gasilcev, po obmejni in geološki poti ter po 365 stopnicah pa se boste povzpeli na 418 metrov visoko Kuglo. Skupna dolžina izleta bo nekaj več kot šest kilometrov, vrnili pa se boste po treh lahkotnih urah. Na pol poti vas bosta čakala malica in pijača, na cilju pa še topla malica in spominček ter prijetno druženje. Startnina bo pet evrov. Informacije: 041 792 328, 051 654 840, www.td-rogasovci.si.

Vinogradniški Valentinov pohod
Dolenjci pohodno parčkanje 12. februarja pripravljajo v Rodinah pri Trebnjem. Zbor bo malo po osmi uri pri vinogradniški preši, kjer bo tudi urejeno parkirišče, start od tam pa ob devetih. Do treh popoldne vas bodo vodili po bolj in manj utrjenih poteh ter cestah, skozi gozdove, po travnikih in vinorodnih goricah Gradišča. V počasni hoji boste prehodili deset kilometrov, vmes pa se boste precejkrat ustavili v zidanicah. Startnina bo po petnajst evrov, poleg vodenja pa vključuje še spominski kozarec, dve topli malici in okrepčila na postojankah. Informacije: 040 204 702, www.vdt.si.

Z ljubeznijo tudi na Krašnji vrh
Na skrajnem severovzhodu Bele krajine leži vas Krašnji Vrh. Hiše tam počivajo na sončnem pobočju, pod njimi so na terasah vinogradi in z rjavo zemljo pogrnjene njive, vmes vijuga ozka asfaltna cesta. Na zgornjem koncu vasi stoji cerkev Svete Trojice, nad njo pa je zaobljen in poraščen vrh z vitkim razglednim stolpom in prijetnim planinskim domom. Imenuje se Krašnji vrh in je priljubljena izletniška točka. V soboto zjutraj se nanj lahko odpravite z metliškimi planinci, ki bodo startali ob 8. uri izpred pisarne društva na Pungartu. Lahke hoje preko Veselice in Bojanje vasi na vrh bo za tri ure. Prijavnina znaša dva evra. Informacije: 031 541 505, www.belakrajina.si.

Valentinov pohod na Bohor
Romantike ne bo manjkalo niti na sobotnem pohodu po južnem delu Kozjanskega. Na startnem mestu pri Motelu Ribnik v Kozjem boste ob 9. uri najprej dobili medeno srce in krof, nato pa vas čaka približno tri- do štiri-urni vzpon čez Vetrnik do planinske koče pod Plešivcem v pogorju Bohorja. Sodelovanje vas bo stalo tri evre. Informacije: 031 866 831, 041 901 308, www.pdbohor.si.

Valentinov pohod po severu Kozjanskega
Pomlad boste klicali tudi to soboto zvečer na pohodu iz Dobrine na Žusem, kjer na 669 metrov visoki vzpetini stojita dve cerkvici. Ena nosi ime sv. Valentina in bo vmesni cilj pohoda, ki se bo začel ob 18. uri izpred gasilskega doma v Dobrini. Med potjo navkreber bodo postavili okrepčevalnico, na vrhu pa vas bodo čakali Valentinovo srce, domače pecivo, čaj ter nočni razgled na okoliške pokrajine. Ne pozabite pa na svetilke. Po vrnitvi v dolino si nekaj časa vzemite še za ples. Startnina bo za odrasle tri evre. Informacije: 031 509 828, users.volja.net/turist123.

Lahek turni smuk s Studorskega prevala
Čisti užitek in še več romantike pa si lahko v soboto privoščite na izletu na sedlo nad pokljuškima planino Konjščica in dolinico Jezerce. Ker ga organizira ljubljansko Planinsko društvo Pošte in Telekoma bo odhod iz Ljubljane (ob 7.00 s Trga Osvobodilne fronte), lahko pa se dogovorite za srečanje tudi na Rudnem polju. Z vzponom boste začeli proti Srenjskemu prevalu in se čez Jezerce povzpeli na Studorski preval (1892 metrov). Vračali se boste preko Planine Konjščice. Tura je tudi primerna za pohodnike s primerno zimsko gorniško opremo, lahko pa vzamete tudi pohodniške krplje. Hoje bo skupaj za šest do sedem ur. Stroški so za nečlane organizatorja po dvajset evrov. Informacije: 01 431 61 14, 031 314 107, www.pdrustvo-ptlj.si.
 

Športni koledar: planinstvo


G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79715