Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 10.12.15

 ŠZL - Žiga Černe: Rekreacija ta konec tedna.

Dobrodelni Lucijin pohod
Julijanski koledar je najdaljšo noč v letu določal na 13. december. Ker tej sledi preobrat, ko se dnevi začnejo spet daljšati, je dan ko goduje Sveta Lucija veljal za nekakšen praznik luči. Nekaj šeg se je ponekod ohranilo do danes, med drugim tudi Lucijino ali Božično žito, ki ga posejemo na Lucijo. Ta petek pa greste lahko v Novi Gorici na pohod v čast nove luči. Začeli bodo ob pol petih s kulturnim programom pri občinski stavbi, zatem pa bo odhod na kratek in lahek trikilometrski pohod po okolici. Prej bodo na voljo ročno izdelane lučke, po pohodu pa še ročno izdelane odejice in topli napitki. Dobrodošli bodo prostovoljni prispevki. Informacije: 05 302 14 55, www.td-novagorica.si.

Nočni pohod v spomin na Simona Kosa
Med letoma 1918 in 1943 je Podbrdo spadalo pod Kraljevino Italijo in glede na takratno fašistično nasilje in poitalijančevanje, je tamkajšnje zavedno prebivalstvo sodelovalo v različnih oblikah odpora. Med uporniki je bil tudi tigrovec Simon Kos, ki so ga Italijani obsodili na smrt na 2. tržaškem procesu. Njemu v spomin domačini že več let zapored pripravljajo nočni pohod iz Podbrda v Trtnik, na Kalarsko Brdo in po geološki poti do Ruta. Letošnjega se udeležite ta petek popoldne, z odhodom ob 17. uri izpred šole in zaradi noči zahtevnejšo hojo za dobre tri ure v eno smer. Po kratki kulturni slovesnosti na cilju, petju domoljubnih pesmih in druženju, se boste vrnili peš ali s posebnim avtobusom. Informacije: 041 459 150, www.pdpodbrdo.si.

Pohod po gradiščih na Tržiškem Krasu
Slovenski in italijanski Kras, poleg tisočletnega sosedstva in mešanja kultur, ostankov rimskega in beneškega imperija, strelskih jarkov Prve svetovne vojne, povezuje še marsikaj. Tudi gradišča nekropol iz bronaste in železne dobe in na drugo decembrsko soboto si jih boste od blizu lahko ogledali v okolici italijanskega Tržiča (Monfalcone). Zbirno mesto bo ob 8. uri na avtobusni postaji v Sežani, izhodišče pa v Lisertu pri Tržiču. Tam boste obiskali spominski park iz 1. svetovne vojne (k. 120 Mont falcone), se povzpeli na Romjan na Doberdobskem Krasu (strelski jarki na Košniku), od koder se boste vrnili po dolini Mošenice. V petih urah boste prehodili ne pretežkih dvajset kilometrov. Informacije: 041 352 482, www.pohodi-kras.homestead.com.

Miklavžev pohod nad Selško dolino
Miklavž je za letos že opravil svoja dobra dela, zdaj pa ste vi na vrsti, da mu vrnete obisk. V nedeljo se lahko zato odpravite na zelo obiskano Miklavško goro nad Selcami. Sprehod, oziroma vzpon po kulturni krajini boste začeli ob 9. uri iz športnega parka Rovn v Selcih, od koder se boste po lovski meji odpravili na 955 metrov visok hrib s cerkvico Sv. Miklavža, ki je najbrž najstarejša tam okoli. Že med vzponom si boste privoščili krepko domačo malico, za zaključek pa vam bodo postregli še z enolončnico. Informacije: 031 378 751, www.selca.si

Pohodni izlet po Porečanki
Pred 113 leti je čez hrvaško Istro, od Buj do Poreča, prvič zapeljal ozkotirni vlak, ki je dotlej od Trsta vozil le čez slovensko Obalo do Buj. Na obletnico si to nedeljo privoščite pohod po zadnjem delu nekdanje železniške povezave, ki je danes, podobno kot pri nas, tudi na hrvaškem delu preurejena v pešpot in kolesarsko stezo. Start bo ob desetih dopoldne v Bujah, sprehodili pa se boste do Grožnjana in nazaj, kar pomeni petnajst prijetnih kilometrov, z vmesnimi okrepčevalnicami. Informacije: 385 52 773 353, istria-bike.com.

 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79834