Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 19.06.14

ŠZL - Žiga Černe: Nekaj vabil in napotkov za rekreacijo ...

Noč metuljev na Kumu
Poletni sončev obrat se bo zgodil v soboto dopoldne, na zadnji pomladni večer pa si privoščite raziskovalni obisk najvišjega vrha v Zasavju in tam doživite evropsko noč metuljev. Zbor bo pri planinskem domu na Kumu do 20. ure, na pohodu pa boste spoznali pestrost »vešč« in negativen vpliv osvetljevanja naselij in posameznih zgradb na njihovo življenje. Kljub pozni uri bo večer zanimiv tudi mlajšim nadobudnežem. Informacije: 051 399 170, pd-kum.si.

Goni kolo
V soboto obiščite najstarejši folklorni festival v Sloveniji, ki od srede do nedelje poteka v Beli krajini. Jurjevanje v Črnomlju seveda tudi letos ne bo minilo brez tamburašev in godb, petja in plesa, razstav in sejma ter programa za najmlajše, mlade in starejše. V soboto ga bo del namenjenega tudi ljubiteljem gibanja, ki se boste ob 9. uri iz Jurjevanske drage odpravili na družinski turno-kolesarski izlet na 48 ali 80 kilometrov, s postanki v Semiču, Podzemlju, na daljši trasi pa še na Butoraju in v Vinici. Informacije: 040 657 657, www.jurjevanje.si.

Lahkih nog na pohod
Ne po belokranjski ravnici, pač pa na njenem razglednem balkonu, po jugovzhodnem delu Kočevskega Roga in na pragu divjega gozdnatega prostranstva, se boste sprehajali v soboto dopoldne. Cilj bo spokojna Mirna gora, s planinskim domom in ruševinami cerkvice sv. Frančiška, ki je pokrajino pod njo nekoč varovala pred hudobnim zmajem. Start za vse, ki se boste zjutraj prijavili in pojavili v Vrčicah pri Semiču bo ob 8.30, ne pretežke hoje pa za dve uri in pol. Informacije: 07 337 93 35, www.visitdolenjska.info.

Olimpijski dan s športnimi asi
V Arboretumu Volčji Potok lahko to nedeljsko popoldne, ob sproščenem, športnem in zabavnem programu, družinsko preživite v družbi slovenskih vrhunskih športnikov. Olimpijski komite Slovenije pripravlja ogled prijateljske nogometne tekme med olimpijci in našimi najboljšimi nogometaši, odpravili se boste na dvokilometrski olimpijski sprehod po parku, najmlajše čaka Miniolimpijada, vsem skupaj pa bodo animatorji pričarali pravo olimpijsko vzdušje. Dan boste zaključili s koncertom na trati ob dinamičnih brazilskih plesnih ritmih. Informacije: www.adriatic-slovenica.si.

Slomškov pohod
Praznični 25. junij izkoristite za spoznavanje romarske poti, ki v štirih etapah povezuje kraje, povezane z življenjem in delovanjem Antona Martina Slomška. Prva etapa poteka od Bizeljskega do Olimja, druga od Olimja do Kalobja, tretja od Kalobja do Rifnika in Sloma ter četrta od Sloma (Ponikva) do Nove Cerkve. Letos bo začetek na Slomu pri Ponikvi ob 6. uri, osem ur pa bo potekal po razgibani a nezahtevni poti mimo cerkva na Ponikvi in sv. Uršuli, Žičke kartuzije, rojstne hiše Slomškove matere v Brdcih ter cerkva v Črešnjicah, cerkve na Frankolovem in do Nove Cerkve, kjer bo zaključek. Za vrnitev na izhodišče bo poskrbljeno. Informacije: 041 694 621, www.jozef.si.

Pohod po Svarunovi poti
Z nekaj zgodovine se boste v sredo, 25. junija spoznali tudi na pohodu po krožni poti skozi kraje na robu Ljubljanskega barja, ki jih je Fran Saleški Finžgar vključil v svoj roman Pod svobodnim soncem. Začetek poti je izpod Ruskovega kozolca na Škofljici, pot pa poteka po gričevnatem svetu do Vrha nad Želimljami, se spusti v dolino Želimeljščice, po kateri se spet vrne na svoje izhodišče. Voden pohod se bo začel ob 7. uri, med triindvajset-kilometrsko hojo pa se boste lahko tudi okrepčali z domačimi prigrizki. Zabava in malica vas čakata še na koncu. Informacije: 041 611 009, www.skofljica.si.

Previdno v poletno planinsko sezono
Letošnja zima in tudi pomlad sta bili še posebej bogati s snegom, zato v visokogorju še vedno vlada zima. V takih razmerah naj se na najvišje vrhove odpravljajo le usposobljeni in izurjeni planinci, ostali pa za zdaj izbirajte med nižjeležečimi cilji. Če v gorah naletite na snežišče, uporabite cepin (in rokavice), dereze, čelado ali pa se obrnite, če nimate ustrezne opreme. Gora vas bo počakala.
Pred turo se vprašajte, kako dobro ste pripravljeni (psihično in fizično). Ali ste izbrali pot, ki je primerna za vas? Kakšna je vremenska napoved? Slabo vreme in vidljivost lahko podaljšata čas hoje tudi do desetkrat. Imate oblačila, ki vas bodo zaščitila pred močnim vetrom, mrazom in padavinami? Ali je na poti koča, bivak, zavetišče, kamor se boste lahko umaknili? Vse napotke in praktično znanje za varno hojo dobite na katerem izmed tečajev varne hoje planinskih društvih, nekaj teorije pa Planinska zveza Slovenije objavlja na spletni strani www.pzs.si.

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79838