Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 22.09.11

ŠZL - Žiga Černe: Pohodi, festival in sejem ...

Festival pohodništva v Bohinju
Pretekli teden smo vas povabili na pohodne izlete, ki jih bodo za vas kar tri tedne zapored pripravljali v Posočju, podobno vabilo pa velja tudi za ljubitelje gorske in sredogorske narave v bohinjskem koncu. V naslednjih dveh tednih se boste lahko udeležili katerega izmed predavanj ali posvetov na temo aktualne problematike na področju pohodništva ali pa si vzeli čas in se v jesenski tišini z vodičem odpravili na pohodni ali planinski izlet na Vodnikov razglednik, po severni obali Bohinjskega jezera in do slapa Savica, si ogledali kanjon Mostnice in dolino Voje, morda odšli po sledeh Prešernovega Krsta pri Savici, od Ajdovskega gradca, do slapa Savice, obiskali šotno barje na Pokljuki ali pa se z njimi, ne nazadnje povzpeli na Vogar, Vogel ali celo na Triglav… Podobnosti o izletih najdete na spletu. Informacije: 04 574 75 90, www.bohinj.si.

Izlet na Volovjo reber
Če želite spoznati naravne lepote z grebeni in travišči na robu Snežniške planote, se v soboto, 24. septembra udeležite vodenega izleta, ki ga skupaj organizirajo društva, vključena v Koalicijo za Volovjo reber. Med prijetnim pohodom med Devinom, Milanjo, Belimi Ovcami in Milanko, vam bodo predstavili naravo iz vseh zornih kotov, na lastne oči pa se boste lahko tudi prepričali, zakaj vetrna elektrarna na to čudovito goro ne sodi. Hoje bo za okoli osem kilometrov daleč, zbor zanjo pa ob 8. uri pri Trnovski bajti, to je slabe pol ure vožnje iz Ilirske Bistrice proti Sviščakom. Če boste s seboj prinesli tudi baterijsko svetilko, si boste lahko ogledali tudi del podzemskih utrdb, ki jih je italijanska vojska tukaj gradila med obema svetovnima vojnama. Izlet je primeren tudi za družine z otroki. Malico pa si prinesite s seboj. Informacije: 01 426 58 75, www.ptice.si.

Pohod po Svečinskih goricah
Med sporedom 30. kmečkega praznika v Svečini bo tudi nekaj rekreacije za vse, saj boste to soboto, skoraj po dolgem in počez, s pomočjo palic za nordijsko hojo (ali brez), prehodili najbolj zahodni del Slovenskih goric. Začetek bo ob desetih dopoldne z otvoritvijo označenih poti »Vinotour«, nato pa se boste z nogometnega igrišča odpravili na 11 ali 24 kilometrov dolg krožni pohod po razgibanih goricah na naši in avstrijski strani in mimo vinogradniških kmetij ter vinogradniškega muzeja na Keblu. Na cilju pričakujte vsaj bogato obložene stojnice z domačimi izdelki in obilo zabave. Udeležba je brezplačna za otroke, odrasli pa pet evrov. Informacije: 031 663 843, www.svecina.com.

Po poteh kulturne dediščine
Južne obronke Goričkega pa boste spoznavali na nedeljskem pohodu, ki ga bodo pripravili v sklopu prireditev Košičevi dnevi kulture. Začetek bo ob 12.30 pri Plečnikovi župnijski cerkvi Gospodovega vnebohoda v Bogojini, na petnajst-kilometrski poti do Bukovice in nazaj pa se boste seznanili z nekaterimi spomeniki kulturne in naravne dediščine: s Penovo cimprano kletjo v filovskem Gaju, lončarsko pečjo in »Lončarsko vasjo« v Filovcih, z Bukovniškim jezerom, Vidovim studencem… Na poti bodo trije postanki za počitek in malico, zaključili pa jo boste z okusnim domačim bogračem. Prijavnina bo šest evrov. Informacije: 041 790 022, joze.puhan@gmail.com.

Raziščite Brkine
Nedeljo
lahko izkoristite tudi za pohod po še vedno premalo prepoznavno pokrajino, kjer se stapljata celinska in primorska Slovenija. Start bo ob pol devetih dopoldne na mostu nad reko Reko, pri nekdanji rimljanski postojanki Scopoli, ki ji danes rečemo Škoflje. Od tam boste odšli na krajši ali daljši pohod: na krajšem imejte kondicije za dve uri in pol lahke (družinske) hoje, v sedmih kilometrih pa boste obiskali kraja Barka in Zavrhek, pohod pa zaključili na Dujčevi domačiji na Škofljah; na štiri-urnem oziroma 14 kilometrov dolgem in malce bolj razgibanem pohodu pa boste naredili daljši ovinek še čez Artviže. Startnina bo pet evrov za odrasle in dva za otroke, za kar prejmete izkaznico, čaj in na cilju joto. Med potjo ne bo manjkalo domačih dobrot. Informacije: 031 817 676, mirjam.trampuz@gmail.com.

Bliža se sejem Narava - zdravje
Čez natančno dva tedna bo za nekaj dni svoja vrata spet odprl naš največji sejem ponudbe izdelkov, dejavnosti in idej za zdravo življenje. Tudi letos se obeta bogat spored predstavitev in aktivnosti tudi s področja športa, kjer bodo svoje dejavnosti predstavila predvsem ljubljanska športna društva. Vsa ponudba bo ne le na ogled, pač pa tudi v preizkus vsem obiskovalcem sejma, ki bodo na lastni koži lahko preizkusili vožnjo na sobnih kolesih, ali nordijskih rolkah, se udeležili sproščanja z jogo, spoznavali nordijsko hojo, tek ali kriket, predstavili se bodo tudi invalidi, na seminarju pa se boste lahko pobliže spoznali s prostovoljnim delom v športu. Vstopnina na sejem bo rabljen mobilnik. Informacije: www.narava-zdravje.si, www.szlj.si.
 

Športni koledar: planinstvo


G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79831