Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 23.12.10

ŠZL - Žiga Černe: Vrsta prazničnih pohodov, v glavnem kar ob baklah

Nočni božični pohod na Planinco nad Jezerom
Ste že v formi za nočno hojo? Za to boste imeli do konca leta toliko možnosti, da bo izbira pravzaprav kar težka. Na božični večer vam bomo prepustili izbiro na www.rekreacija.si ali pa kar lastnim zamislim, v soboto pa vas bodo na enem izmed pohodov vodili na nočni razgled po Ljubljanskem barju. Začetek bo ob 17. uri v kraju Jezero, na parkirišču pri Podpeškem jezeru, na lahkem, največ tri-urnem pohodu, pa boste obiskali planoto Planinco. Oprema naj bo primerna vremenu in razmeram, ne pozabite pa na svetilko. Informacije: 051/652-522, zdenka.urbancic@gmail.com.

Božični pohod z baklami na Grmado
V soboto se boste lahko razgledovali tudi po Dobropoljski in Poljanski dolini. Zborno mesto bo pri šoli na Velikih Poljanah nad Ortnekom, odhod od tam pa ob pol sedmih zvečer na 887 nadmorskih metrov visok turistični dom. Nezahtevne hoje navkreber bo za eno uro. Pohodnina bo za odrasle tri, za otroke pa dva evra, zanje pa dobite tudi spominsko darilo. Informacije: 041/663-972, www.td-grmada.com.

Nočni božični pohod v Gradcu
Košček Bele krajine ob reki Lahinji obiščite v nedeljo. Z zbiranjem prijav bodo v Gradcu začeli že ob pol treh popoldne na božičnem sejmu izdelkov domače obrti in z obilo zabave do starta pohoda (tudi dedek Mraz bo prišel na obisk), ki bo ob pol šestih izpred kulturnega doma. Odpravili se boste proti Botlivcu, kjer bomo ob toplem ognju spili čaj ali kuhano vino, ter prisluhnili kakšni stari bajki o gradu, Gradcu in o starih časih. Nato pa se bomo vrnili nazaj proti vonju po cimetu in živi glasbi. Nezahtevne hoje bo za največ tri ure. Vse kar potrebujete so dobra volja in topla oblačila, bakle bodo naprodaj pred začetkom pohoda. Informacije: 051/626-407.

Božično novoletni pohod z baklami
Romantičen sprehod si pod nočnim nebom lahko v nedeljo privoščite tudi v Portorožu. Tam se boste zbrali ob 18. uri, pridite pa čez cesto parkirišča Kaštel. Vodili vas bodo skozi mondeni Portorož in čez hrib na trg mediteranskega bisera, končali pa boste tam kjer boste začeli. Za ogrevanje in zaključek vam bodo postregli s čajem ali kuhanim vinom ter pripravili kaj sladkega za pod zob. Prijavnina bo pet evrov, ki vključujejo tudi baklo, prvim stopetdesetim pa bo pripadala še Božičkova kapa. Informacije: 041/724-262, www.skid.si.

Nočni pohod prijateljstva
Pohod s svetili to nedeljo pripravljajo tudi v kraju Sotina ob avstrijski meji v Prekmurju, ki je znan predvsem po najvišjem vrhu Pomurja. Zbrali se boste pri sotinskih gasilcih ob 18. uri, čaka pa vas deset, morda pa celo štirinajst kilometrov dolg pohod (kar je odvisno od vremenskih razmer) po naši in avstrijski strani, skozi vasi Sotina, Kalch, Krotendorf in Bonisdorf. Za startnino pet evrov boste med potjo dobili hladno malico in napitek, spominsko medaljo in toplo enolončnico na cilju pohoda. Prijavite se do vključno četrtka. Informacije: 041/792-328, 031/333-305, www.td-rogasovci.si.

Osamosvojitveni pohod z baklami do Aljaževine
Tudi savsko teraso med Medvodami in šmarnogorsko Grmado boste z ognjem lahko osvetljevali v nedeljo zvečer. Zbor pohodnikov bo ob 18. uri pri novoletni smreki, ki Zgornje Pirniče osvetljuje pred gostilno Mihovec, na lahkem in skoraj ravninskem krožnem pohodu do rojstne hiše Jakoba Aljaža v Zavrhu in nazaj do druge pirniške smrekice v Spodnjih Pirničah,
pa boste za pot potrebovali največ uro in pol. Na pol poti vam bodo pripravili krajši kulturni program, na koncu pa boste še nazdravili. Informacije: 031/327-587, td.pirnice@gmail.com.

Po poteh Cankarjeve matere
Kljub čarobnosti prednovoletnih večerov in noči pa se za konec posvetimo še enemu izletu, kjer vam bo pot osvetljevala kar dnevna svetloba. V nedeljo, 26. decembra greste že dopoldne lahko po poteh, kjer so pred stoletji po opravkih na Vrhniko potovali iz horjulske doline. Še stoletje in še nekaj nazaj je to pot uporabljala tudi Neža Pivk, pravzaprav najbolj znana mati pri nas, saj je bila mati Ivana Cankarja. Zbirališče za pohod bo do pol devete dopoldne ob cerkvi sv. Kancijana na Vrzdencu, ki se ponaša s čudovito fresko sv. Krištofa, zavetnika pohodnikov. Pot vas bo vodila čez razgledni Žažar in Veliko Ligojno, proti Stari Vrhniki in do Vrhnike, kjer bo cilj tri do štiri ure dolgega pohoda. Informacije: 041/249-576, www.zavod-cankar.si.
 

Športni koledar: planinstvo


G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79797