Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 24.03.16

Žiga Černe: Rekreacija ta vikend ...

Kako je z vašo kondicijo?
Sodobni način življenja postaja vse bolj nedejaven in sedeč. Daljše in neprekinjeno sedenje slabo vpliva na zdravje tudi tistih posameznikov, ki sicer dosegajo priporočila za telesno dejavnost. Strokovnjaki priporočajo, da se čas, ki ga preživite sede, zmanjša na najmanjšo možno mero in da se čas sedenja čim pogosteje prekine. A kako? Čas sedenja prekinite na uro ali dve in to za vsaj minuto ali dve; stoje opravljajte telefonske pogovore in krajše sestanke… Še več namigov pa najdete v novi knjižici CINDI Slovenija, s katero manj gibalno dejavne vabijo na preizkus telesne pripravljenosti s pomočjo hoje na dva kilometra. Teh bo do poletja in potem še jeseni približno toliko, kolikor je v Sloveniji zdravstvenih domov. Zato poglejte v knjižico, ki jo dobite pri vašem zdravniku ali pobrskajte po spletu in zberite pogum. Informacije: www.cindi-slovenija.net, www.rekreacija.si.

Okoli Gradiškega jezera
Če 25. marca dopoldne ne boste na delovnem mestu, ste na materinski dan predvsem mamice, mame, babice in none povabljene na pohod okoli umetnega jezera v bližini vasi Gradišče pri Lukovici. Ob njem vodi priljubljena in malo več kot štiri kilometre dolga makadamska neprometna pot, ki jo bodo tudi tisti z manj kondicije zmogli v eni uri. Petkov zbor bo ob 10. uri na parkirišču, po pohodu pa bo vsaka dobila nagelj. Domačini bodo poskrbeli tudi za kulturni program, domače dobrote in toplo pijačo. Informacije: 031 205 761, www.lukovica.si.

Pohod po Živem muzeju Krasa
Naravne in kulturne znamenitosti na območju med Sežano, Orlekom in Bazovico si boste, na lahkem in vodenem pohodu, lahko ogledovali to nedeljo, zraven pa še navijali za tekače, ki jih na Malem kraškem maratonu istega dne čaka devet oziroma enaindvajset kilometrov dolga preizkušnja. Območje današnjega krajinskega parka, ki je bilo po drugi svetovni vojni za javnost zaprto, ima urejenih in označenih okoli dvajset kilometrov poti, na približno desetkilometrski krog po njem pa se boste v nedeljo odpravili ob desetih dopoldne izpred sežanskega stadiona. Informacije: 05 730 14 80, www.kraskimaraton.com.

Po sledi vode do hiše vina
Velikonočni ponedeljek bo za večino prost dan, ki ga boste morda izkoristili tudi za kakšen spomladanski sprehod. Enega bodo pripravili v osrčju Krških goric, le nekaj kilometrov zahodno od Krškega. Izhodišče bo ob 9. uri s parkirišča pri Zavodu Svibna na Brezovski Gori, dve uri pa vas bo pot ob vodonosnikih, vinogradih, razglednikih in gozdnih zaplatah, do cilja v Hiši frankinje, kjer boste ob živi pripovedi lastnika doživeli energijo izbranih vzorcev vina in se ob tem še okrepčali s hišnimi dobrotami. Morda pa tudi ob poti kakšen priboljšek pusti tudi velikonočni zajec. Za prevoz do izhodišča bo poskrbljeno. Informacije: 031 329 625, www.zavod-svibna.si.

Viridina pot
Virida Visconti je od leta 1391 do 1414 živela v lovskem gradiču na Pristavi nad Stično, tja pa se je preselila, ko se je po smrti soproga avstrijskega nadvojvode Leopolda III, umaknila iz javnega življena na cesarskem Dunaju. Od njenega nekdanjega bivališča so danes ostale le še ruševine, ohranila pa se je bližnja čudovita cerkvica Sv. Lamberta. Danes na vojvodinjo in dobrotnico Stiškega samostana spominja tudi razgibana in razgledna petnajst kilometrov dolga pešpot, ki vodi skozi vseh deset vasi tamkajšnje krajevne skupnosti. Prehodite jo lahko na zadnji marčevski ponedeljek, startno mesto pa bo v Mekinjah nad Stično ob pol devetih zjutraj. Za okrepčila na poti in na cilju bo poskrbljeno. Informacije: 051 768 587, www.prijetnodomace.si.

Po belokranjski Grajsko - gozdni učni poti
Še en predlog za ponedeljkov izlet vas bo popeljal po deželi belih brez, kjer je pri Župančičevem Dragatušu speljana pot po naravnih in kulturnih znamenitostih stare vasice Obrh. Pot se vije mimo ostanka zidovja gradu Turn, Francoske jame ter izvira Kotel in Sela, ki so ju nekoč pastirji uporabljali za napajanje živine. Sledi cerkvica Pustega Petra, kjer se ob njenih ruševinah domačini večkrat letno zbirajo pri maši na prostem, ne nazadnje pa na njej obiščete tudi vinogradniško območje Oberlinec. Zbor za pohod bo ob izviru Obrščice pri Obrhu ob pol treh popoldne, šest kilometrov dolg krog pa boste zmogli v največ dveh urah. Informacije: 051 343 834.

 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79812