Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 25.08.11

ŠZL - Žiga Černe: Pohodov kolikor hočete ...

Veselje ob Toplici
Topolšica je prijazen in urejen kraj na koncu Šaleške doline, s čistim zrakom in veliko sonca, kljub bližini šoštanjske termoelektrarne. V to se lahko prepričate s petkovim (26. avgusta) obiskom in pohodom ob rečici Toplica. Začetek bo ob dveh popoldne pred hotelom Vesna, hodili pa boste od izvira do izliva Toplice v Pako v Šoštanju in nazaj. Ob malo bolj živahnem pretakanju krvi po žilah in morda kakšno znojni kaplji (bolj zaradi vročine, kot težavnosti hoje) pa si boste v osmih kilometrih ogledali ostanke mlinov in žage, na cilju v parku Topolšica pa vas bodo čakale perice in studenčar, ki vam bodo prikazali svojo že izumrlo dejavnost. Pripravljenih bo tudi nekaj zabavnih iger z vodo na travniku v parku. Za jedačo in pijačo bo poskrbljeno, dobro voljo pa prinesite s seboj! Informacije: 041 394 869, www.td-topolsica-podezelje.com.

1000 gibov
Ste za sprostitev z jutranjo telovadbo sredi piranskega Tartinijevega trga? Potem pridite tja to soboto in se do pol osme zjutraj pridružite še nekaj stotim, ki bodo v eni uri skušali razgibati sklepe telesa, z začetkom pri dlaneh in zaključkom pri podplatih. Vsakodnevno izvajanje takih vaj pomaga pri gibljivosti telesa ter zmanjšuje bolečine v sklepih. Po vadbi bodo pripravili še kratek kulturni program in ribji piknik, popoldne pa pohodno raziskovanje Pirana in kopanje. Informacije: 031 569465, telovadba7.30@gmail.com.

Spominski pohod Stanka Koflerja
Turistovski klub Skala je že pred svojo formalno ustanovitvijo pred osemdesetimi leti, igral pomembno vlogo pri razvoju gorništva, alpinizma in smučanja pri nas. Njihov dolgoletni član je bil tudi Stanko Kofler z Dovjega, ki je pred leti med drugim poskrbel za ponovno postavitev križa na vrhu Škrlatice, spomnili pa se ga bodo v soboto in nedeljo na pohodu na tretji najvišji karavanški vrh Kepo (2139 metrov) in še malo čez. Pridružite se jim lahko ob 7. uri, pri cerkvi na Dovjem, do vrha pa je za okoli pet ur vzpona. Sestopili boste do koče SPD Celovec na Bleščeči planini in tam prenočili. Naslednji dan vas čaka le še kratek sestop do turistične kmetije na Kopanju in prevoz nazaj. Tura je kar dolga in naporna, zato zahteva utrjenost. Za spanje boste prispevali osem evrov, predprijava pa je obvezna. Informacije: 04 586 20 11, skala.turni-klub-gora.si.

Guzajev pohod
Šentjurska občina nima le edinega blaženega med Slovenci, ampak tudi najbolj zloglasnega razbojnika, ki je kdajkoli kolovratil pri nas. V tistem času, ko se je izteklo življenje blaženega Antona Martina Slomška (1862), se je v Košnici blizu Šentjurja rodil legendarni razbojnik Franc Guzaj, ki bi ga lahko imenovali tudi naš Robin Hood, saj je tudi on jemal bogatim in dajal revnim. Zgodba o njem je dolga in zanimiva, včasih tudi zabavna, vsaj en del pa jo boste lahko spoznali, če se boste udeležili nedeljskega pohoda po osrčju Kozjanskega. Iz Prevorja v Šentjurju in s Planine pri Sevnici bo start ob 10. uri, obakrat izpred domačih šolskih poslopij (v Prevorju bodo odkrili lesen kip z Guzajevo življenjsko potjo), obe poti pa sta lahki in valoviti, dolgi 13 oziroma 14 kilometrov v obe smeri. Vmesni postanek in srečanje obeh skupin bo na kozjanski domačiji pri Bojanu Gučku, kjer bo nekaj odlične kulture in precej še boljše malice. Zanimivost krajše poti bo obisk kovačnice Silva Obreza, kjer si boste ogledali kovanje žebljev po starem, seveda pa boste obiskali tudi kraje, ki jih je zaznamoval razbojnik in o njem in njih izvedeli še kaj zanimivega ali poučnega. Prijavnina bo po želji in možnostih posameznikov. Informacije: 041 207 835, www.sentjur.si.

Pohod prijateljstva na Matajur
Za Matajur naši rojaki onstran nekdanje zahodne meje pravijo, da ni »navadan brieg«. Res ni zelo visok, njegov vrh pa je dokaj lahko dostopen, ampak ponuja najlepši razgled daleč naokoli. Za svojega ga imajo tako Beneški Slovenci, kot tudi prebivalci Posočja. In z lahkoto lahko postane tudi vaš, če se odločite, morda že na pohodu v nedeljo, ki se bo ob pol devetih dopoldne začel na Livku, zaključil pa popoldne v koči beneških Slovencev pod Matajurjem, s pašto in pijačo. Do tedaj boste z Livka na vrh potrebovali okoli tri, iz vasi Avse pa dve uri. Prijavnina bo štiri evre. Informacije: 051 347 588, www.nsi.si.

Pohod na Vodice nad Ozeljanom
Sredi avgusta leta 1942 so bile Vodice nad Ozeljanom prizorišče ustanovitve prvega primorskega partizanskega bataljona, ki so ga imenovali po Simonu Gregorčiču, kar v Ozeljanu praznujejo kot krajevni praznik. Tradicionalno ga v kraju, ki leži v spodnjem delu Vipavske doline, obeležijo tudi s pohodom do spomenika. Začetek bo v nedeljo ob dveh popoldne izpred gradu Ozeljan, lahke hoje navkreber po gozdni in senčni poti, mimo dveh studencev, bo za uro in pol. Po vrnitvi v dolino bodo pred zaključkom sledili še malica, proslava in ples. Informacije: 05 308 84 42, zbng@siol.net.
 

Športni koledar: planinstvo


G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79780