Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 28.03.13

ŠZL - Žiga Černe: Izkoristite prihajajoči praznik tudi za katerega od pohodov ...

Pohod ob polni Luni
Zemljin naravni satelit je že od pradavnine močno tako in drugače vplival prebivalce planeta: umetnost, kultura, število rojstev, vedenje… V noči iz srede na četrtek bo Luna še posebej svetla in močna, vi pa se lahko v taki romantiki odpravite na pohod v Nebesa. Startali boste ob pol sedmih zvečer s trga v Šentrupertu na Dolenjskem, cilj pa bo na najvišjem vrhu Šentruperta, znana zaradi lepega nočnega in dnevnega razgleda, zmajarskega vzletišča in kot najvišja točka znane pohodne Steklasove poti. Lahke hoje bo za dve uri. Če boste zamudili to polno Luno, se na enak pohod lahko odpravite ob enakem pojavu v vseh naslednjih mesecih. Informacije: 041 541 077, pdpolet.com.

Velikonočni pohodi
Ta teden pa bo pretežno namenjen praznikom in kar bo šlo noter, boste slej ko prej morali tudi izgubiti. Mislimo seveda na kalorije, ki bo najbolje, če se jih znebite kar takoj. Za to bo predvsem 1. aprila zelo veliko priložnosti.
Z brejga na brejg se na velikonočni ponedeljek lahko odpravite po hribih Moščancev in Pečarovcev. Ob poti boste spoznali lončarsko obrt, gasilski muzej, naravno in kulturno bogastvo ter pestrost pokrajine goričkih bregov. Dolžina bo dvanajst kilometrov, začetek pa bo ob 10. uri v Moščancih. Informacije: 041 747 396, www.park-goricko.org.

Prvoaprilski pohod bodo pripravili tudi med zgodovinskimi obeležji Šentjurja, ki ima bogato kulturno in naravno dediščino. Vanjo sodijo skladatelji Ipavci, borec za severno mejo Franjo Malgaj, poročnik v vojski generala Maistra, srednjeveški grad Rifnik z arheološkimi najdbami iz antike, Resevna je znana iz dogodkov v času okupacije... Zbor bo ob 8. uri na železniški postaji v Šentjurju, kjer bo že takoj ogled zanimivega železniškega muzeja, od tam naprej pa vas čaka krožna pot preko Rifnika in Resevne ter mimo rojstne hiše Franja Malgaja. Tura ni zahtevna, primerna pa je tudi za družine, hoje pa bo za pet do šest ur. Informacije: 01 231 90 23, www.turni-klub-gora.si/Skala.

Za pohod na 1071 metrov visoko Stenico, bo zbirno mesto ob 10. uri pred cerkvijo na Frankolovem, uro kasneje pa se boste manj vzdržljivi pohodnikom lahko pridružili na odcepu proti gradu Lindek in Malo goro. Pot je precej dolga, srednje zahtevna, v nahrbtniku pa imejte okrepčilo. Informacije: 031 862 303, www.vojnik.si.

Širše območje geometričnega središča naše države boste spoznavali s kolovozov, gozdnih poti in travnikov okoli Slivne. Na poti boste šli mimo obeležja GEOSS, prečkali pustolovski park, si ogledali cerkev sv. Neže na Zgornji Slivni... Začetek bo ob 9. uri v vasi Slivna, hodili boste okoli tri ure, razgledna pot pa je primerna za vse. Informacije: 031/304-693.

»Živela je v 9. stoletju na Pristavi, pobožna kneginja Virida in obljubila, da cistercijanom sezida samostan. Umrl ji je mož, pa ni vedela, kje ga naj pokoplje. Njen svetovalec ji je svetoval, naj dene moža v krsto, jo zabije in vole pripreže. Kjer se bodo voli ustavili, tam naj moža pokoplje in ustanovi samostan. Voli so se ustavili tam, kjer sedaj stoji samostan. Virida je pokopala moža in sezidala samostan, a ni vedela, kako naj kraj imenuje. Tedaj se na nekem drevesu blizu samostana oglasi zelen ptič, ki je pel: »Sit hic!« (»Naj bo tukaj!«) in so kraj imenovali Sittich.« To je ena izmed legend o Stični in vojvodinji Viridi Visconti., po poti, ki nosi njeno ime pa boste lahko odšli v ponedeljek, 1. aprila. Start bo ob 8.30 v Mekinjah nad Stično, pot pa je dolga šestnajst kilometrov in vodi skozi vseh deset vasi KS Metnaj. Prijavnina bo šest evrov. Informacije: 041 264 078, e-sticna.si.

Skozi eno najprikupnejših vasic v občini Loška dolina vodi pešpot iz Babnega Polja do Goričic ,po kateri boste lahko hodili 18. maja, ta ponedeljek pa si izlet in rekreacijo v lepi naravi privoščite lahko tudi tisti z manj kondicije in predvsem družine z otroki. Pot vas bo vodila po kolovozni poti, ki je nekdaj veljala za glavno prometno žilo do hrvaške meje. Pohod se bo začel ob 11.30 z mašo v župnijski cerkvi sv. Nikolaja v Babnem Polju, po dobri uri pa boste že na cilju, kjer bo sledil ogled cerkve sv. Antona Puščavnika in druženje. Prispevek bo pet evrov, za mladino pa tri. Informacije: 041 260 985, www.rihtarjeva-domacija.si.

Matarskega podolja, pokrajine med Brkinskim hribovjem in Kraški rob ter Slavnikom, se boste pohodno lotili na ponedeljkovem pohodu po okolici kraja Materija. Ob 9. uri boste izpred gasilskega doma krenili v Odolino, od tam na Gradišico, zatem pa se spustili še v dolino Brezovice. Vrnitev bo v smeri Tabra, kjer bo tekmovanje v zbijanju pirhov. Hoje bo za približno tri ure. Informacije: 05 687 40 99, pgdmaterija.si.

Praznike si lahko popestrite tudi s pohodom na Malo goro, ki ga v spomin na košnjo visokogorskih travnikov, organizirajo kamenjski ljubitelji planin. Za začetek si boste v stari šoli v Kamnjah ogledali razstavo starih fotografije iz časov, ko so na Mali gori še kosili seno, kot tudi predmete in orodja, ki so jih pri tem uporabljali. Izhodišče pohoda bo ob 7.30 v vasi Kamnje, po Poti koscev in grabljic pa boste navkreber potrebovali okoli dve uri. Kulturni program se bo na Mali gori začel ob 11. uri, pohodnikom pa bo na voljo tradicionalna polenta s "košenino" in kislim mlekom. Informacije: 031 571 056, www.kamnje.si, www.pd-ajdovscina.si.

Morda pa si boste za rekreativni cilj prvega prazničnega dne v novem mesecu izbrali pohod na razgleden vrh Banjške planote, nad Čepovanskim dolom in sotočjem rek Soča in Idrijca. Nekdaj so se v tem delu Slovenije ukvarjali z oglarstvom, kasneje s kovaštvom in turi muzej kovaštva si boste lahko ogledali po ponedeljkovem izletu. Sicer pa se bo krožna pot na Lašček začela on 9. uri na igrišču v Srednjem Lokovcu, do vrha pa boste potrebovali le uro in tričetrt lahke hoje. Ob vrnitvi (ob 13. uri) boste dobili toplo malico, si poleg muzeja ogledali tudi razstavo o upokojenem škofu Metodu Pirihu in se morda zavrteli ob živi glasbi. Prijavnina bo pet evrov. Informacije: 031 459 343, www.turisticnodrustvolokovec.si.

Le še na Pliskino pot vas vabimo. Nanjo se boste odpravili iz Pliskovice na Krasu ob 13. uri izpod Evropskega latnika prijateljstva. Dolga je šest kilometrov, vmes pa bo čas za odmor in okrepčilo, na koncu pa še za nekaj zabave ob velikonočnih igrah. Vzemite si približno štiri ure časa. Informacije: 041 475 776, www.pliskovica.si.
 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79797