Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Red Bull X-Alps – 07.08.07

Tomaž Košir: Včerajšnji polet bi ga moral pripeljeti mimo Eigerja in Rusa Dimirtyja Guseva, ki je pešačil po dolini, a usoda tokrat ni bila na njegovi strani

Red Bull X-Alps

Čopi končal avanturo na 19. mestu

Monako, 7. Avgust - Včerajšnji polet bi ga moral pripeljeti mimo Eigerja in Rusa Dimirtyja Guseva, ki je pešačil po dolini, a usoda tokrat ni bila na njegovi strani in polet se je za Simona končal veliko prezgodaj. S tem je splavala po vodi tudi možnost da bi rezultat še nekoliko izboljšal in tekmovanje se je za slovenskega predstavnika vendarle končalo na 19. mestu med 30 tekmovalci, dan in pol pred uradnim koncem avanture. Zaradi razbolele noge in splošne utrujenosti bi bila nadaljnja hoja namreč predvsem nepotrebno mučenje, za kakšno možnost novega letalskega manevra pa tudi vreme ni dalo niti kančka upanja.

Takole je Simon opisal včerajšnji dan v svojem dnevniku:
“Zjutraj se odpravim na Grosse Scheidegg. Spet ena hoja na Krn. Vendar samo po višini. Zmeraj pozabim na kilometre in hodim od 7. do 12. da prilezem gor. Kot ponavadi imam nekje na sredini poti malico za kar kot vedno poskrbi Marina. Ob zadnjih vzponih mi je pomagala nositi kramo, ki ni obvezna v mojem nahrbtniku. Le ta se zdi vedno težji. Vsak gram se pozna. Zgoraj visoko so se končno naredili oblaki. Upanje na dober let je tu. Vendar takoj po startu scurim nekam dol in mislil sem, da me bo kar butnilo v teren nad Grindelwaldom. Pravi downhill. Potem se nekako izmažem in navijem na 3000+. Probam direktno prot Eigerju, tam je oblak, vendar me požre tako kot domačina pred mano. Vrnem se in poskusim z zahodno varianto, vendar tokrat proti SZ vetru, ki me na pol grebena zniža v rotorje. Nekaj časa vztrajam v njih in upam na steber, vendar ga ni. Ko mam rodea dovolj se umaknem na sosednji breg kjer se na dinamiku dvignem do vrha grebena nad Wengen. Od tu prot vetru ne gre, z vetrom not v dolino pa ne najdem nič. Že v zraku sem se odločil, da ne bom več hodil ven, po ravnini proti Eigerju. Zato sem zapeljal kar not in poiskal sveže pokošen travnik idealno pristal in obsedel. In to je to.”

Simon je v štirinajstih dneh in petih urah na avanturi Red Bull X-Alps prepešačil 481, preletel pa 246 kilometrov. Ponoči in podnevi, po dežju, orkanskem vetru in soncu. Tretji dan tekmovanja si je pri nesrečnem pristanku med macesni poškodoval peto na desni nogi in kazalo je že, da je tekmovanja zanj konec. A pravi borec je stisnil zobe in v glavnem pešačil še naprej. Redke dobre letalne dneve je izkoristil dobro in pred nekaterimi tekmeci nabral kar pošteno prednost. Dodatno vnetje pokostnice je hojo še upočasnilo in pretekli petek se je Simon odločil za dan počitka. S tem je izgubil veliko časa, prehiteli pa so ga prav vsi preostali tekmeci. Da bi se izognil izločanju v nedeljo zjutraj se je pošteno potrudil in z odličnim poletom v soboto prehitel Venezuelca Raula Penso, ter ostal v igri.

Včeraj ob 10.30 je v cilj, na plavajočo ploščad ob obali Monte Carla, priletel zmagovalec Alex Hofer. Švicar je tako ponovil uspeh izpred dveh let in bo domov zopet odnesel največji del nagradnega sklada, ki je letos težak 17.000 EUR. za njim je včeraj popoldne na drugo mesto pristal, hoditi po vodi pač ni mogel, Romun Toma Coconea. Ta je postavil tudi svojevrsten rekord tekmovanja, saj je prepešačil kar 76% poti, kar znese 1021 kilometrov, medtem ko jih je po zraku naredil »le« 330. Tretji bo v cilj kmalu priletel še en Švicar Martin Muller, ki je na zadnjo kontrolno točko sicer prišel prvi, a si je zaradi leta čez prepovedano območje v Švici (letališče) prislužil kazenskih 36 ur počitka na Mont Grosu, preden se sme spustiti v cilj. Iz istega razloga na tem hribu nad Monakom počiva tudi tretji Švicar Urs Lotscher, ki bo kot kaže na koncu četrti. Kazni pa ne bo mogel do konca odslužiti Francoz Julien Wirtz, ki je še daleč od Mont Grosa, trenutno na 9. mestu. Tekmovanje se namreč zaključi jutri ob pol enajstih dopoldne.

Kratke filme s tekmovanja si lahko ogledate na youtube.com.

Tomaž Košir
Foto: Vitek Ludvik - Red Bull Photofiles

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti v2

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79834