Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Red Bull X-Alps – 24.07.07

Čopi odločno proti Marmoladi, Müller letel daaaleč!

Red Bull X-Alps

Čopi odločno proti Marmoladi, Müller letel daaaleč!


Bad Hofgastein, 24. julija: Švicar Martin Müller je trenutno vodilni med 30 tekmovalci na avanturi Red Bull X-Alps, dirki jadralnih padalcev od Dachsteina do Monaka, na kateri se z naravo bori tudi Slovenec Simon Čopi. Slednji je ta trenutek v zlati sredini, na 15. mestu, vendar se je tekmovanje šele dobro začelo, tako da lahko pričakujemo še velike preobrate.

Vodilni je do sedaj za seboj pustil dobrih 160 kilometrov zračne linije, medtem ko so se od štarta nekateri oddaljili šele za dobrih 10 kilometrov. Skupna dolžina poti, kot bi jo preletela lastovka, znaša 850 kilometrov, vmes pa tekmovalce čakajo mogočni grebeni Alp in globoke gorske doline, prečkati pa morajo obvezna kontrolna območja – Marmolado, Eiger, Mont Blanc in Mont Gros.

Tekmovanje traja noč in dan, pa naj bo sonce ali sneg, mraz ali vročina; če ne morejo leteti s svojimi jadralnimi padali, morajo napredovati peš ter s seboj ves čas nositi vso letalno opremo. Vsaka motorizirana ali druga pomoč pri premikanju je prepovedana, a vsak tekmovalec ima na tleh pomočnika, ki skrbi za logistiko in tekmovalcu sledi z avtomobilom, kombijem, avtodomom,… Vse skupaj bo trajalo največ 20 dni, oz. še 24 ur od prihoda prvega tekmovalca v cilj. Dogajanje je mogoče ves čas spremljati v živo, prek spletne strani Redbullxalps.com, kjer lahko na zemljevidu, satelitski sliki ali celo 3D prikazu, sledimo tekmovalcem po izbiri ter ves čas spremljamo njihovo oddaljenost od tekmecev in od štarta ali cilja po zračnih linijah.

Potem ko je karavano včeraj ob 9.30 na pot iz Krippensteina pregnala štartna pištola, se je ta razvlekla v večkrat prekinjeno kolono in se sprva povzpela na ledenik Dachstein, kjer se je usmerila proti zahodu. Tekmovalci so se tu dokončno razkropili ter se začrtane smeri lotili na različne načine. Močan zahodnik, ki je včeraj pihal okoli vrhov avstrijskih Alp je marsikomu namreč že na začetku pomešal načrte, saj je le nekaj drznih letalcev z jadralnimi padali dejansko poletelo z vrha ledenika, medtem ko so drugi pot nadaljevali peš, po jeklenicah navzdol, ter se za prvi polet odločili z nekoliko nižjih vzletišč. Med njimi je bil tudi Simon. Kar nekaj akrobatskih vložkov je bilo videti, ko so se tisti, ki jih je veter pritisnil ob pobočja reševali iz dih jemajočih situacij in se izogibali neželenim stikom s skalnimi pregradami z milimetrsko natančnostjo. Na srečo se je vse izšlo brez nesreč in vsi so še vedno na poti proti Monaku. Danes vreme praktično ne omogoča letenja, tako da večina ves čas lahko le pešači proti obvezni kontrolni točki, mogočni Marmoladi v italijanskih Dolomitih. A ta je še daleč.

Simon Čopi je do trenutka ko to pišemo, prehodil že 28 kilometrov, z včerajšnjim letenjem in hojo pa je skupaj nabral 88 kilometrov zračne linije od štarta, pri tem pa je letenje predstavljalo le 13 odstotkov njegove poti. Vodilni Švicar je danes prav tako premagal 28 kilometrov, skupaj pa jih ima že 160. Letenje pri njem predstavlja kar 54% poti, saj je včeraj opravil izjemno delo in preletel skoraj 100 kilometrov v enem kosu.

“Simon je povedal, da je imel super vzlet in tudi višine je kar nekaj nabral, potem pa ga je kar znižalo in imel je dokaj trd pristanek. Hitro sem ga našla, mu dala nekaj pojesti in popiti, potem pa pot pod noge. Kmalu sem ob cesti srečala še druge tekmovalce in tako smo se potem dohitevali, prehitevali, si mahali, piskali in spodbujali tekmovalce cel dan. Vzdušje je odlično, pravzaprav sploh še nimam občutka, da bi šlo za hudo tekmovalnost - tako tekmovalci kot spremljevalci si med seboj pomagamo in spodbujamo eden drugega,” je na njunem spletniku Xalps.si včeraj zvečer zapisala Marina Istenič, Simonova podpora na tekmovanju.

Tomaž Košir

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti v2

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79797