Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Snežne razmere - 22.12.08

ARSO: Splošna nevarnost plazov je znatna, tj. 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Ob koncu tedna je bilo suho in deloma sončno vreme. V nedeljo je pihal močan severni do severovzhodni veter, ki je prenašal sneg v zamete. Ničla se je v soboto dvignila na okoli 1800 m, v nedeljo ter do danes zjutraj se je občasno dvignila tudi na 2000 m. Snežna odeja se je počasi sesedala, pod mejo ničle pa se je tudi nekoliko hitreje preobražala zlasti na osončenih pobočjih. S strmih pobočij so se v visokogorju prožili manjši plazovi suhega, sprijetega snega.
V zahodnih Julijcih je trenutno nad okoli 1700 m okoli 550 cm snega, nižje pa postopno vse manj. Drugod v Julijcih je nad okoli 1400 m do okoli 280 cm snega, na 1000 m pa ponekod tudi do okoli 200 cm. Malo manj ga je v zahodnih Karavankah. V Savinjskih Alpah in v vzhodnih Karavankah je nad 1500 m do okoli 140 cm snega, na Pohorju pa okoli 30 cm. Snežna odeja sega do nadmorske višine med 700 in 900 m, v alpskih dolinah do okoli 500 m.
Snežna odeja je v zatišnih legah visokogorja mehka, drugod pa je pokrita s skorjo, ki je nastala zaradi vetra. Nižje je površina skorjasta, skorja je nastala ob ohladitvi, ko je sneg pomrznil. Nevarnost snežnih plazov je v Julijskih Alpah, zahodnih Karavankah ter drugod nad okoli 2000 m 3. stopnje, drugod pa 2. stopnje. Snežni plaz se lahko sproži že pod manjšo dodatno obremenitvijo zlasti na dovolj strmih pobočjih ter na mestih z napihanim snegom.
Suho vreme se bo še nadaljevalo. Ničla se bo v torek spustila na okoli 1500 m, v sredo pa na okoli 1000 m. V drugi polovivi tedna bo še hladneje. Veter bo danes šibak, okrepil se bo prehodno jutri, ko bo pihal severnik. V četrtek pa bo zapihal zmeren do močan severovzhodnik. Zaradi vetra bodo nastajali novi zameti v visokogorju, kjer sneg še ni prekrit s skorjo. Snežna odeja se bo počasi sesedala in preobražala. V visokogorju bo nevarnost snežnih plazov ostala, drugod se bo počasi zmanjševala.
Naslednje poročilo bo izdano v petek, 26.12.2008.

ARSO: Snežne razmere

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79846