Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tone Pogačnik (1919–2013)


Umrl je
naš najstarejši zimski olimpijec, znan tudi po zdrsu v Steno; 1946 je med treningom za Triglavski smuk zapeljal čez rob in - srečno pristal v snegu skoraj sto metrov nižje.


Pogačnik je sodeloval na zimskih olimpijskih igrah v St. Moritzu leta 1948 in s štafeto 4 x 10 km osvojil deveto mesto. V posamični tekmi na 18 kilometrov je bil takrat 56. V svoji dolgi in bogati karieri je zaznamoval slovenski smučarski tek.
Pogačnik se je po končani tekmovalni karieri posvetil tudi vzgoji mladih tekačev in vrsto let delal kot trener v jeseniškem smučarskem klubu.

Pogačnik je tekmoval tudi v alpskem smučanju. Znan je bil tudi po tem, da je na treningu za Triglavski smuk leta 1946 zapeljal preko roba severne stene in srečno preživel padec skoraj sto metrov globoko; na triglavske strmine se je vrnil že naslednje leto.

Pogreb Toneta Pogačnika bo v petek, 28. junija, ob 13. uri na Blejski Dobravi.  


Prvi »polet« v svobodi - in to kar s Triglava - Ladislav Lesar

Tonetu je padec še živo v spominu - Janko Rabič

Spomini v Planici 2007 - Niko Slana

Mitja Košir o preživelem Pogačniku
Šestindvajsetega aprila 1946 (dan pred tradicionalnim Triglavskim smukom) je takrat 27-letni Tone Pogačnik, smučar in smučarski tekač z Jesenic, v megli smučal po Triglavskem ledeniku izpod Kredarice proti robu Triglavske severne stene proti Prevčevemu izstopu iz slovenske smeri. Zaradi slabe vidljivosti je zgrešil smučine prijateljev, ki so tam vijugali pred njim, in zavil v levo, v povsem napačno smer, na rob Triglavske stene nad Kotlom v zatrepu Slovenske grape. Zmoto je Pogačnik spoznal prepozno in se padcu čez steno ni več uspel izogniti. Zgrmel je 96 metrov globoko in obtičal na strmem snežišču v Kotlu. Kljub grozljivemu padcu je ostal nepoškodovan, se zavlekel pod bližnji previs in počakal na reševalce, ki so se lahko hitro odzvali na njegove klice, saj so bili, skupaj z Jožetom Čopom, vodjem reševanja, med udeleženci Triglavskega smuka. Ko so se spustili do ponesrečenega, so ugotovili, da je povsem nepoškodovan, vendar ves prezebel in hudo prestrašen.
Pogačnikov padec čez Triglavsko steno je kot izjemen gorniški dogodek s srečnim koncem v svojo knjigo o podobnih pripetljajih v gorah s pomenljivim naslovom Gora ni hotela uvrstil francoski pisatelj Saint-Loup (imamo jo tudi v slovenskem prevodu, CZ Ljubljana 1951).

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79704