Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 02.09.12

Nedeljski dnevnik: Štirje vročinski valovi

Neverjetno. Letos smo doživeli štiri vročinske valove in prav vsi so bili res peklensko vroči. Šele v teh dneh, v nedeljo, 26. avgusta, nas je zajel val hladnega zraka in prinesel težko pričakovane padavine. A olajšanje ni bilo povsod enako. Po doslej zbranih podatkih je bilo najmanj dežja v Prekmurju' kjer je padlo manj kot deset milimetrov dežja, samo ponekod po Sloveniji pa okoli 50 milimetrov, kar je še vedno premalo.

V četrto so se temperature zraka povzpele na več kot 35 °C, kar je še poslabšalo kritične razmere na najbolj s sušo ogroženih predelih. Vremenoslovci ugotavljajo, da je bila povprečna temperatura zraka v prvih dveh tretjinah avgusta po vsej državi opazno nad običajnimi vrednostmi, v Ljubljani in Portorožu celo tretja najvišja od začetka meritev.

Za informacijo: najvišjo povprečno temperaturo zraka so po vsej državi zabeležili leta 2003.

Do konca druge tretjine avgusta je bila padavinska slika porazna! V lokalnih padavinah je padlo do dvajset milimetrov dežja v severnem delu in samo v pasu osrednje Slovenije. Največ padavin je bilo na območju Pohorja in Slovenj Gradca, kjer jih je padlo več kot 60 milimetrov, drugje na Koroškem, severnem Štajerskem in Goričkem pa več kot 40 milimetrov. Najmanj padavin je bilo na Obali, kjer je padlo manj kot pet milimetrov dežja. Zaloga padavin se ob vročini in močnem izhlapevanju hitro črpa, tako da je bila slika res alarmantna.

Zaloge podzemnih voda v vodonosnikih Murske kotline, Ljubljanskega polja in spodnje Savinjske doline so se močno znižale, na srečo pa še niso dosegle kritično nizkih vrednosti. Herschlov ključ za september ni posebej obetaven in je kar precej nepredvidljiv. za začetek meseca napoveduje spremenljivo vreme, ki naj bi se v sredini prevesilo predvsem v deževno obdobje, kar naj bi bilo odvisno od vetra. Če bo pihal jugo ali jugozahodnik, bo bolj deževno kot sončno. Tokrat res potrebujemo več dežja.

Napoved v besedi
V četrtek bo še precej jasno, v petek pa bo oblačno in od zahoda bo začelo deževati. Sprva bodo tudi nevihte. Nekoliko se bo ohladilo. Takšno vreme naj bi se nadaljevalo prek vikenda z rahlim izboljšanjem v začetku prihodnjega tedna. Temperature bodo še naprej razmeroma poletne.

Nedeljski dnevnik 02.09.2012

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79805