Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 04.09.13

Nedeljski dnevnik: Načrtovanje kmetijske pridelave in suša

Globalno segrevanje, ekstremni pojavi in pričakovano povečanje površin z vodnim deficitom nas silijo k temu, da je za vsako državo nujna analiza podnebne variabilnosti ter upoštevanje ugodnih in neugodnih vremenskih razmer pri načrtovanju kmetijske pridelave.

To pa zahteva večravninsko prilagajanje: od prilagajanja globalnih klimatskih raziskav podnebne variabilnosti in spremembe na območje Slovenije, sprememb strateških odločitev, za katere mora poskrbeti država, do neposrednih ukrepov v kmetijski praksi. Zlasti strateške odločitve morajo biti podprte z modelnimi študijami, ki pa žal vsebujejo številne neznanke.

Kljub temu je že danes možna in nujna podrobna ocena ranljivosti kmetijstva na lokalni ravni glede na spremenljivost vremena. Usti, ki ne verjamemo napovedim scenarijev podnebnih sprememb za Slovenijo, in nekateri so izjemno črni, lahko pogledajo stanje dosedanjih suš. Ugotovimo lahko dejstvo, da se že srečujemo s spremembami, ki se izražajo v pogostejših oziroma bolj ekstremnih pojavih - poletnih in tudi spomladanskih sušah. Pomanjkanje padavin ali njihova nepravilna časovna razporeditev že sedaj povečuje tveganje kmetijske pridelave v Sloveniji. Vzorec pojava in trajanja kmetijskih suš pa se spreminja. Na osnovi raziskav podnebne variabilnosti in najnovejših scenarijev pričakovanih podnebnih sprememb lahko ugotovimo, da bodo najranljivejša območja v Sloveniji glede suše postala še bolj ranljiva.

Pri obvladovanju tveganj v kmetijstvu je zato, poleg prizadevanj o omejitvi - naraščanja koncentracij toplogrednih plinov, nujna tudi izdelava ranljivostnih in prilagoditvenih analiz, ki bodo osnova za odločitve, kako ravnati v kmetijstvu v obstoječem ali spremenjenem podnebnem sistemu; Pozitivne »vplive« podnebja je treba usmeriti v dobiček, negativnih pa se lotiti, preden se pojavijo. (vir: www.arso.gov.si).

Biovreme
Vremenska obremenitev se bo proti koncu tedna zmanjševala.

Napoved v besedi
Od srede naprej bo vsaj do konca tedna delno jasno in spet topleje. Dnevne temperature bodo do 25 stopinj Celzija. Zjutraj bo ponekod po nižinah mogoča megla, ponekod je čez dan mogoča nizka oblačnost.

 

04.09.2013

Uporabljane oznake: Nedeljski | vreme | Vremenski | Dnevnik

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79754