Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 05.11.14

Nedeljski dnevnik: Božič bo snežen in mrzel

Ljubiteljskega meteorologa Dušana Kaplana z Blok smo v našem časopisu že predstavili. Upokojeni ravnatelj napoveduje vreme na podlagi vremenskih pregovorov. Poglejmo, kaj pravi v svojem značilnem slogu besede za letošnjo zimo. No ja, ne on, ampak, kot pravi: »Tako kažejo svetniki. Seveda pa ima zadnjo besedo - narava.« Enajstega novembra goduje Martin, velik vremenski znanilec. Takole pravi ena njegovih modrosti. »Če Martin sonce ima, huda zima prikrevsa.« In še tale: »Če Martin zmrzuje, je pred božičem povodenj.« Poskušajmo ugotoviti, kaj nam Martin obeta za to zimo. Da, sneg, plundro, precej južnih vetrov ... Ščip pogosto podaljša vreme, včasih celo do mlaja, ki bo 22. novembra. Mlaj nas bo pripravil na resno zimo, saj nam obeta sneg in dež, odvisno bo od vetrov. Prvi krajec (29. novembra) bo privlekel s seboj mraz in hladne vetrove, tudi močna poledica se obeta.
S prvim krajcem se začne adventni čas. Po kmečkem koledarju je to pravi začetek zime. Kaj nam obeta? Sneg! Zapihal bo krivec. Poledica bo nagajala v prometu in drugod. Od višine snega na Barbaro (4. december) bomo vedeli, kako snežena bo zima: »Kolikor se strnišča vidi na Barbaro, toliko se ga bo videlo celo zimo.«
Pravna Miklavža (6. december) preide luna v ščip. Prinesel bo dež s snegom in plundro.
Tudi to pot se zna tako vreme vleči vse do mlaja (22. decembra), prav na dan začetka koledarske zime. Mlaj nam bo prinesel pravo zimsko razpoloženje, mraz, sneženje in hladen veter. Božič bo letos snežen in mrzel. V tem času si bomo zapisali, kaj nam obetajo Lucijini dnevi. Dnevi od Lucije (13. do 24. december) do božiča nam vremena vseh mesecev v prihodnjem letu napovejo. Seveda bomo posebno pozorni na veter, ki bo vlekel na sveti večer, saj nam bo sporočal, kakšni vetrovi se nam obetajo. »Kakršna sapa vleče na sveti večer, bo vlekla vse leto,« pravi ljudska.
V dneh okoli Štefana (26. decembra) bo še nekaj toplih in mokrih dni. Za novo leto pa nam bo prvi krajec (28. decembra) prinesel spet dež s snegom, plundro in meglo.

Biovreme
Vremenski vpliv bo ob kombinaciji padavin in toplega vremena obremenilen. Rob anticiklona, ki bo segel do nas iznad zahodne Evrope, bo zmanjšal obremenitve do nekje torka, ko se bo k nam razširilo območje nizkega tlaka.

Napoved v besedi
V sredo bo na vzhodu še večinoma suho, drugod bo občasno deževalo. Četrtek bo deževen, v petek in soboto bo pretežno oblač- no z občasnim dežjem na zahodu Slovenije. Nedelja in ponedeljek naj bi bila suha, v torek in sredo se bodo padavine spet okrepile. Toplo bo z dnevnimi temperaturami okoli 15 stopinj Celzija.

 

05.11.2014

Uporabljane oznake: Nedeljski | vreme | Vremenski | Dnevnik

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79754