Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 06.06.10

Nedeljski dnevnik:  Medard

Z dežjem in nič kaj spomladanskimi temperaturami se je za meteorologe že 31. maja končala pomlad in se začelo poletje. Mi bomo morali na koledarski nastop poletja počakati do 21. junija, ko bomo imeli najdaljši dan in najkrajšo noč v letu. O vremenu nam bo lahko marsikaj povedal sveti Medard, ki ima god 8. junija. Kar veliko jih je, ki verjamejo v pregovor, spleten okoli tega vremenskega svetnika. Eden od pregovorov pravi: »Ako na Medarda dežuje, 40 dni še naletuje.« Upajmo torej, da bo v torek, 8. junija, lepo vreme.

Ko smo že pri Medardu, omenimo še naslednji pregovor: »Ako na Medarda je vreme lepo, najbolj len kosec pospravlja suho seno.« Za rožnik ali mesec junij naj bi veljalo, da si padavin ne smemo želeti, pač pa toplo in sončno vreme. Eden od pregovorov namreč pravi: »Rožnik deževen, viničar reven.« V zadnjih nekaj letih se je že nekajkrat primerilo, da je me-

Mesec junij predstavljal pravo poletje, v drugih dveh poletnih mesecih pa poletja ni bilo več. Včasih nam zakuha slabo vreme že mesec avgust, predvsem v svoji drugi polovici, ko je lahko že kar hladno. V takšnem primeru mirno lahko rečemo, da je poletja konec.

Obeti za poletno vreme so bolj mokri kot ne, kot napoveduje Herschlov vremenski ključ. Junij naj bi bil namočen podobno, kot je bil maj. Tudi za julij napoved ni rožnata. V prvi polovici tega meseca bo lahko nekaj lepih dni, medtem ko bo druga polovica v znamenju dežja in nič kaj poletnih temperatur. Ali bomo imeli kislo poletje?

Marsikaj o poletnem vremenu nam bo morda povedal 27. junij, ko je dan »sedmih spečih.« Ta dan, kot pomembno prelomnico v poletnem vremenu, smo na straneh vremenskega kotička že večkrat predstavili. Če je namreč na ta dan slabo vreme in celo dežuje, potembo slabo vreme še sedem nadaljnjih tednov. To pa že lahko pomeni skorajšnji konec poletja.

Nedeljski dnevnik   06.06.2010

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79843