Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 06.09.09

Nedeljski dnevnik: Vedno bliže jeseni

Za poklicne meteorologe se je s prvim septembrom začela jesen, vsi drugi pa bomo do koledarske jeseni morali počakati še nekaj tednov. September pa je mesec, ko se lahko prijetno poletno vreme še nadaljuje, lahko pa se predčasno vanj prikrade jesen. Zaradi omenjene zadnje možnosti je nastal naslednji slovenski vremenski pregovor: »Mala maša (8. september) za suknjo vpraša.« Upajmo, da tokrat še ne bo vprašala za suknjo in da se bo še nadaljevalo poletno vreme. Tistih visokih poletnih temperatur pa seveda ne bo več.

Kar zadeva dolgoročnega napovedovanja vremena velja, da so se poklicni meteorologi dobro odrezali, ko so napovedovali razmeroma suh in vroč mesec avgust. To velja za meteorološke centre, kot so Met Office, IRI, Meteo-France in še nekateri drugi. Njihova napoved zajema tudi meseca september in oktober. Po teh napovedih naj bi bilo septembra in oktobra topleje, kot so za taka obdobja znane povprečne temperature zraka.

V letošnjem poletju je bilo kar precej vročih dni. To so dnevi, ko se termometer povzpne na 30 in več stopinj Celzija. V Ljubljani, na primer, so do 28. avgusta našteli 22 vročih dni. Ponekod drugod po Sloveniji so jih lahko našteli še več. Ali bo letošnje poletje doseglo temperaturne rekorde, bomo lahko kmalu izvedeli. Tako vroče kot je bilo zadnje avgustovske dni, seveda odslej ne bo več. Lahko pa je še vedno prijetno toplo vreme. Ob visokih avgustovskih temperaturah ne smemo pozabiti na morje, ki se je v Piranskem zalivu segrelo na 28 stopinj Celzija. Za nekatere so bile to temperature, kot so v kakšnih toplicah, spet drugi pa so se pritoževali, da se v tako toplem morju nikakor ne morejo ohladiti. Le kdaj bodo vremenske razmere takšne, da bomo z njimi zadovoljni vsi?

Kakšna nas čaka zima nam bo morda povedal vremenski svetnik Mihael, ki goduje 29. septembra. Zanj pregovor pravi:» Če na miholovo sever vleče, veliko zimo in sneg obleče.« Ko bo Mihael slavil svoj god, bomo že v koledarski jeseni.
 

  06.09.2009

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79831