Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 07.08.11

Nedeljski dnevnikKislo poletje

Za minuli mesec julij lahko rečemo, da je minil v znamenju »kislega poletja«. Pravzaprav smo takšen potek julijskega vremena napovedali že pred nekaj tedni.

Sedaj ostane samo še vprašanje, ali se bo kislo poletje nadaljevalo tudi v mesecu avgustu. Naš Herschlov vremenski ključ nam namiguje, da se bo spremenljivo vreme nadaljevalo tudi v tem mesecu.

Pomemben vremenski in avgustovskim svetnik je Kasijan, ki ima god 3. avgusta. Zanj star slovenski ljudski pregovor pravi: »Kakršno vreme da Kasijan, tako bo še ostalo marsikateri dan.« Tudi 10. avgust je pomemben datum, saj ima tega dne god vremenski svetnik Lorenc. In za ta dan je nastal naslednji pregovor: »Vreme, ki ga Lorenc naredi, celo se jesen drži.« Upajmo, da bo tega dne lepo vreme. In če bo, lahko pričakujemo lepe jesenske dni.

Sredi avgusta nas čaka spremenljivo vreme, ki je odvisno od smeri vetrov, ki bodo tedaj pihali nad nami. Lepo bo ob severnih ali zahodnih vetrovih, deževno pa ob južnih in jugozahodnih vetrovih. Nato nam bo verjetno zadnji lunin krajec prinesel nekaj dni lepega vremena. Prav na koncu meseca, ko bo črna luna ali mlaj, lahko pričakujemo spet nekaj dežja. Če bo takrat res začelo deževati, se bo verjetno tudi ohladilo in - pravega poletja bo tedaj konec, še preden bo nastopila koledarska jesen. Morda se bo uresničil naslednji pregovor: »Kakor zadnji srpan (avgust) vremeni, tako se vso jesen drži.«

Omenimo še en pregovor, ki govori o zimskih dneh. Takole pravi: »Če se avgusta po gorah kadi, kupi si kožuh za zimske noči.« Mi pa se v vprašanja zimskega vremena ne bomo spuščali, saj je vse skupaj še daleč pred nami.

Nedeljski dnevnik 07.08.2011

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79834