Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 08.02.09

Nedeljski dnevnik: Bela zima

Imamo kolikor toliko pobeljeno zimo, čeprav je po nižinah bolj malo snega. Zato pa so bile bele padavine toliko bolj radodarne tam zgoraj po gorah. Na Kaninu, na primer, so izmerili kar sedem metrov debelo snežno odejo. V glavnem se lahko z obilico snega pohvalijo skoraj vsa znana smučišča. Sedaj rabimo samo še nizke temperature, da nam namreč odjuge snega ne poberejo, pa se bo smuka lahko zavlekla daleč v majske dni. Verjetno bo februar bolj skop s padavinami, čeprav naj bi bil to v naših krajih najbolj pobeljen mesec. Še največ padavin lahko pričakujemo prav zadnje februarske dni, ko bomo imeli »črno luno« ali mlaj.

Naslednji februarski dnevi, ki bodo od jutri dalje pod vplivom polne lune, vsaj tako nas uči Herschlov vremenski ključ nam prinašajo nekaj lepega vremena Seveda gre za lepo vreme, kakršno je pač lahko v tem zimskem času. In tudi od zadnjega krajca dalje (nastopi 16. februarja) nas verjetno čaka lepo vreme brez večjih padavin. Kot smo že zapisali, naj bi se padavine spet vrnile po 25. februarju.

Če bo v februarju bolj malo padavin, bo verjetno vse to poskušal nadoknaditi naslednji mesec marec. Naš Herschlov vremenski ključ nam napoveduje, da bo marec moker in pobeljen mesec. V tem mesecu naj bi bilo toliko vremenskih podob, kakršne smo po navadi navajeni v aprilu. Drugače povedano - marec bo verjetno letos prevzel vlogo muhastega aprila. V aprilu naj ne bi bilo kaj dosti padavin in naj bi bilo v glavnem prijetno vreme. Če bo res tako, potem bo aprila konec zime 2008-2009. Tedaj bomo že tudi vedeli, koliko dni je po nižinah vztrajala snežna odeja. Naj temu še dodamo, da je dan s snežno odejo takrat, ko je zjutraj pred sedmo uro narava od snega pobeljena.

Marsikaj o vremenu nam bo morda lahko povedal vremenar Martin, ki ima svoj god 24. februarja, prav na isti dan, ko bomo slavili pusta. Pust je namreč znanilec konca zime in bližnjega začetka pomladi.

  08.02.2009

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79832