Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 14.05.14

Nedeljski dnevnik: Ledeni možje upoštevanja vredni 

Konec tedna nas je prešla hladna fronta in ponedeljek je bil lep, čeprav hladen, vremenoslovci pa pravijo, da ledeni možje še niso rekli zadnje besede. Če doslej kdo ni verjel, da pregovori in različne povezave svetnikov z vremenom držijo, je sedaj ugotovil, da je v tem tudi nekaj resnice, saj so te dni godovali ledeni možje. Pankracij, Servacij in Bonifacij (12., 13., 14. maj) ter 15. maja še mokra Zofka.

Društvu za raziskovanje vremena in podnebja (Vreme - podnebje.si) so lani izdelali preglednico, ki za območje Notranjske po letih prikazuje vremenske razmere v času ledenih svetnikov. Zanimivo, da so ledeni gospodje Pankracij, Servacij in Bonifacij na območju Notranjske precej nezanesljivi. Od skupno 52 let so svoj sloves (sneg, negativne temperature, pojav slane) upravičili le štirikrat (1973, 1978, 1987, 2012). V razširjenem obdobju med 5. in 20. majem pa so bili omenjeni in za ta del leta nezaželeni vremenski pojavi zabeleženi v 29 odstotkih primerov. Izraziti in prisotni v celotni regiji pa so bili ledeni možje pravzaprav samo leta 1978, ko je v Logatcu zapadlo celo 21 centimetrov snega. Tedaj so na Krvavcu izmerili minus 9 °C, v Murski Soboti minus 4,2 °C in na Šmarni gori minus 2,9 °C.

Zanimivo pa je »ledeno« dogajanje zadnja tri leta. Leta 2012 se je v času ledenih mož izjemno hitro ohladilo s skoraj 30 stopinj Celzija na temperature le malo nad lediščem, podobno kot letos, morda le malo topleje pa je bilo tudi lani. Minuli ponedeljek je bila jutranja temperatura v Kočevju 0,6 °C, v Ljubljani 5 °C, v Črnomlju 3 °C, ponoči pa je močno neurje ruvalo drevesa in zalivalo kleti, več je bilo tudi udarov strel. Ponekod na Dolenjskem je še zjutraj po tleh ležala ledena sodra.
Nekoč so majske svetnike jemali zelo resno, očitno jih bomo morali spet. Ko so bili ledeni možje mimo, se je začelo sajenje po njivah; na dan, ko goduje Zofka, pa so otroci prvič lahko sezuli čevlje in bosi tekali naokrog.

Biovreme
Zaradi jedra višinskega hladnega in vlažnega zraka ter padca temperature ima lahko več ljudi težave zaradi vremena. Obremenitev bo postopno slabela.

Napoved v besedi
sredo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo in popoldanskimi plohami. V četrtek bo na zahodu delno jasno, drugod se bo postopno pooblačilo. Od petka do ponedeljka bo spremenljivo do pretežno oblačno in razmeroma hladno. Proti sredini prihodnjega tedna pa naj bi se nad Alpami zgradil greben s toplim zrakom, tako da bo v torek in sredo suho in nekoliko topleje.
 

 14.05.2014

Uporabljane oznake: Nedeljski | vreme | Vremenski | Dnevnik

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79769