Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 18.09.13

Nedeljski dnevnikNe podcenjujmo ambrozije

V svetu ugotavljajo, da je vse več ljudi alergičnih na različen cvetni prah. Ena najbolj invazivnih in hkrati tudi najbolj alergogenih rastlin, ki s svojim cvetnim prahom ogrožajo številne, je ambrozija, ki cveti avgusta in septembra.

Hitrost njene migracije je kar od 6 do 20 kilometrov na leto, lahko pa tudi več, nemalokrat zato, ker se lahko se mena rastline znajdejo med različni mi drugimi semeni m se rastlina širi tudi na tak način. Alergija na pelodni prah ni ozdravljiva, je pa mogoče zmanjšati njeno moč. Tako je temelj na preventiva, se pravi izogibanje gibanju na prostem v času velike vsebnosti cvetnega prahu v zraku. Pri ambroziji pa tudi njeno redno uničevanje. O biometeorologiji, ki se ukvarja s preučevanjem in opozarjanjem tudi na pelodni prah, smo v naši rubriki že govorili, tokrat pa bomo zaradi aktualnosti namenili več besed ambroziji. V tujini, na primer na Hrvaškem, veljajo ukrep obveznega odstranjevanja rastlin in tudi sankcije za neizvajanje tega, pri nas pa je avgusta 2010 sicer stopila v veljavo odredba o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia, ki določa, da morajo lastniki zemljišč, na katerih rastejo, rastline odstraniti in preprečiti njihovo ponovno razrast. Vendar uredba kot taka ne predpisuje sankcij, tako da ni posebno učinkovita. Je pa vsaj dobra osnova za nadgradnjo.

Zakon imetnikom zemljišč določa, da morajo o vseh novih ali nepričakovanih pojavih ambrozije obveščati organizacijo za varstvo rastlin Slovenije na pooblaščenih ustanovah, fitosani tarno inšpekcijo ali državno fitosanitarno upravo (http ://wwwiurs.si/svn/zvr/sluz- ba_zvr/Org_zvr.asp). Ta bo organizirala nadzor in monitoring zastopanosti ambrozije na vseh tipih rastišč. Iz pridobljenih podatkov bo mogoče oceniti velikost te rastlinske populacije in določiti obseg ukrepov za njeno zatiranje.

Ambrozija je ena najbolj alergogenih rastlin, ki se nezadržno in intenzivno širijo tudi v Sloveniji, in je ne smemo podcenjevati, nujni so takojšnji resni ukrepi.

Biovreme

Po vremensko obremenilnem začetku tedna lahko v četrtek še pričakuje mo manjše težave, povezane z vremenom. Lepo vreme konec tedna pa bo tudi to pregnalo.

Napoved v besedi

V sredo bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. V četrtek nas bo oplazila vremenska fronta, mogoče so manjše krajevne padavine. Od petka do začetka prihodnjega tedna pa bo na vreme pri nas vplivalo območje visokega zračnega tlaka, ki bo nastalo nad zahodno Evropo, tako da bo suho in sončno.

 18.09.2013

Uporabljane oznake: Nedeljski | vreme | Vremenski | Dnevnik

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79770