Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 19.02.14

Nedeljski dnevnik: Vreme med 30. januarjem in 3. februarjem

Katastrofalni žled in tudi sneg sta med 30. januarjem in 3. februarjem prizadela Slovenijo tako, kot je verjetno ni še nobena naravna nesreča. Uprava RS za zaščito in reševanje je v Dnevnoinformativnem biltenu objavila karto občin z gmotno škodo zaradi visokega snega in žleda ter poplav. Žled ni prizadel le obalno-kraških občin ter nekaj občin na skrajnem severovzhodu države. Ponekod je plast ledu dosegla debelino več centimetrov. Na severozahodu je težave predstavljala tudi debela snežna odeja, na območju Ilirske Bistrice pa je prišlo do poplav. Vsekakor je dogajanje v omenjenih dnevih vredno pogledati nekoliko podrobneje, prav tako pa bomo pregledali tudi, kako je Agencija RS za okolje izdajala opozorila. Že sedaj lahko rečemo, da so bila pravočasna, je pa res, da žleda kot možnost katastrofalnega obsega in posledic prebivalci nismo vzeli dovolj resno.

Za vremensko dogajanje v tem času na območju Evrope je bil značilen velik kontrast med globokim ciklonskim območjem nad vzhodnim Atlantikom in deloma tudi nad Sredozemljem ter izrazitim anticiklonom s središčem nad Rusijo. Na našem območju se je vedno znova obnavljala frontalna cona, saj sta se srečevala hladen zrak polarnega izvora v tanki prizemni plasti ozračja in pa močan dotok toplega in vlažnega zraka v višinah iznad Sredozemlja. Takšna sinoptična situacija pomeni »šolski recept« za obilno sneženje, žled in poledico na južnem obrobju Alp. Zaradi dotoka toplega zraka v plasti med 1000 m in 2000 m je bila v plasti med okoli 1200 m in 1900 m temperatura nad 0 °C. Snežne padavine so tako padale skozi plast pozitivnih temperatur in se talile. Pod 1300 m so bile temperature pod 0 °C, torej so staljene kapljice padale v obliki podhlajenega dežja s temperaturo pod 0 °C. Te padavine so ob dotiku s tlemi in objekti na tleh v trenutku zmrznile in povzročile poledico in žled.

Biovreme
S spremenljivim vremenom je povezana tudi vremenska občutljivost, ki se spreminja skoraj iz ure v uro. Od nedelje naprej naj bi se vremensko povezane obremenitve zmanjšale.

Napoved v besedi
V sredo bo oblačno, četrtek, petek in sobota bodo spremenljivi z obdobji sonca, oblačnosti in dežja, s tem, da bo v soboto snežna meja predvidoma med 500 in 800 m nadmorske višine. Od nedelje do sredine naslednjega tedna bo suho vreme, jutranje temperature bodo pod lediščem, najvišje temperature pa bodo do 10 stopinj C.

 

 19.02.2014

Uporabljane oznake: Nedeljski | vreme | Vremenski | Dnevnik

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79768