Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček – 19.04.09

Nedeljski dnevnik: »Aprilsko poletje«

V prvi polovici meseca aprila smo imeli pravcato »aprilsko poletje«. Bilo je lepo in sončno vreme s temperaturami, ki so že skoraj spominjale na poletje, v resnici pa so bile tako visoke, kakršne lahko pričakujemo šele v drugi polovici maja. Seveda pa je vsega enkrat konec, saj lepo vreme ne more trajati v nedogled. Lahko se pohvalimo, da smo lepo aprilsko vreme pred časom napovedali. Žal se nam lahko lepo aprilsko vreme maščuje, saj eden od slovenskih vremenskih ljudskih pregovorov pravi: »Če se aprila vreme smeje, se bo kisalo pozneje.« Naslednji podoben pregovor pa pravi: » Sončen april in suh, bo maj za lepo vreme gluh.«

Prihodnji teden, natančneje 24. aprila, bo imel god Jurij. Za ta dan star pregovor pravi: »Če Jurij toplo vreme zakuri, široko pomladi odpre duri.« Naslednji pregovor, prav tako vezan na ta dan, pa napoveduje: »Če je na Jurijevo lepo, vina veliko bo.« Upajmo torej, da nas bo 24.

aprila pričakalo lepo vreme. Žal nam Herschlov vremenski ključ za Jurijev dan tega ne napoveduje. Takrat naj bi bilo namreč precej spremenljivo in morda tudi mokro vreme. Če bo tako, potem se bo april vsaj v svoji drugi polovici pokazal, kakršen je bil običajno. To pomeni muhast in včasih celo pobeljen s snegom.

Verjetno se bo april poslovil od nas z bolj mokrim kot suhim vremenom. Prav zato lahko tudi pričakujemo vsaj rahlo kisle prvomajske praznike. Seveda nas lahko prijetno preseneti tudi lepo vreme. Na splošno velja, da bo morda maj prevzel vlogo muhastega aprila, kar smo napovedovali že pred nekaj tedni. To velja za vse majske dni. Če bo tako, potem letošnji maj zagotovo ne bo najlepši mesec leta, kot so maj včasih radi poimenovali.

Če nas bo letošnji maj razočaral, nas bo morda pozneje potolažil mesec junij. Vsaj za prvo polovico tega meseca lahko napovemo lepo spomladansko vreme.

  19.04.2009

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79854