Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 21.11.10

Nedeljski dnevnik: Če Martin sonce ima

Za nami je bolj ali manj burno praznovanje vinskega svetnika Martina, vendar . Martin ni samo vinski svetnik, ampak tudi pomemben vremenar. V zvezi z njim je namreč nastalo kar nekaj vremenskih pregovorov. Ali se vsi ti pregovori tudi uresničijo, je seveda drugo vprašanje. Za letos pa lahko rečemo, da nam je prinesel nekaj dni tistega, čemur pravimo Martinovo poletje, ki pa navadno traja samo nekaj skopih dni.

Če se bodo uresničili novembrski vremenski pregovori, potem nas čaka kar prava zima. Že prvi november nam je sporočil, kako bo letos s snegom. Pregovor za ta datum namreč pravi: »Če vse svete namaka, debel sneg nas čaka.« Kot se verjetno še spomnimo, je na ta dan domala povsod deževalo. O zimi nam govori tudi pregovor, ld je povezan z Martinom. Takole pravi: »Če Martin sonce ima, huda zima rada prikrevsa.« Verjetno se še spominjamo, da je bilo tisti dan lepo sončno vreme. Tudi naslednji dnevi niso bili mokri, vendar nam niso prinesli kaj veliko sonca. Bili pa so razmeroma topli za novembrski čas.

Vreme je muhasto, z njim povezani pregovori pa pravzaprav tudi. Vsi obeti za pravo zimo, kar sta nam napovedala prvi november in Martin, se lahko izjalovijo. O tem govori naslednji pregovor: »Polna luna okrog božiča južno zjmo nam zapriča.« Božič je kot vselej 25. decembra, polna luna pa bo nastopila zelo blizu tega datuma - 21. decembra.

V tem mesecu bo nastopila polna luna enaindvajseti dan. Verjetno nam bo prinesla spremenljivo vreme, saj nam namenja dež in tudi sneg. Vse je odvisno od smeri vetrov, ki se bodo v tistih dneh pojavili nad nami. Padavine bodo v primeru vetrov z južne ali zahodne smeri. Prav takšna je tudi napoved za zadnje novembrske dni. Lahko se primeri, da bo pobeljen Miklavž, ki ima god 6. decembra. Mokri ali pobeljeni bodo verjetno tudi naslednji decembrski dnevi, kar pomeni od Miklavža naprej.

Nedeljski dnevnik   21.11.2010

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79825