Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 22.07.07

Nedeljski dnevnik: Pasji dnevi

Nedeljski dnevnik, nedelja, 15. julija 2007
Vremenski kotiček

Pasji dnevi

V ponedeljek, 23. julija, se bodo začeli tako imenovani »pasji dnevi«, ki naj bi nam prinašali vroče obdobje julijskih dni. Trajali naj bi tja do prvih avgustovskih dni, nekateri viri pa jih podaljšujejo celo do 11. avgusta. Zakaj prav do tega dne, nam žal ni znano. Pasji dnevi pa niso vselej vroči, saj sploh ni redkost, da vtem času v švicarskem visokogorju zapade sneg, ki ovira promet na gorskih prelazih. Omenjeni dnevi nimajo nikakršne zveze z našimi štirinožnimi prijatelji, jo pa imajo z egipčanskim bogom Ozirisom in glavno zvezdo Sirius v ozvezdju Velikega psa.

Egipčani so zvezdo Sirius poimenovali po njihovem bogu Ozirisu, ki so ga upodabljali s pasjo glavo. Prav v teh julijskih dneh bo začenjalo ozvezdje Velikega psa, ki je na našem nočnem nebu še najbolj vidno v zimskih dneh (skupaj z bližnjim Orionom), vzhajati na jutranjem nebu tik pred sončnim vzhodom. Stari Egipčani, navajeni vročine in življenja pod milim nebom, so se tega dogodka vselej razveselili. S tem jutranjim nebesnim pojavom se je namreč začenjalo deževje v deželah ob ravniku in v visokih predelih Etiopije, kar je imelo za posledico naraščanje voda v koritu reke Nil. Nil je v tem obdobju poplavil bližnja polja in jih napojil, hkrati pa z blatom tudi pognojil. To je bil v glavnem edini čas, ko so polja dobila dovolj vode za rast posevkov. Dogodek na jutranjem nebu so poznali tudi stari Grki in takrat odhiteli v Zevsovo svetišče, da bi tam prosili pomoč zoper zle posledice vročine.
Verjetno bo med pasjimi dnevi letos tudi pri nas vroče. Vsaj tako pravi Herschlov vremenski ključ, ki nam napoveduje lepo vreme tudi v prvih avgustovskih dneh. Poletje naj bi torej trajalo prav do zadnjih avgustovskih dni. Začetek septembra bo verjetno hladen in kisel, zato do takrat uživajmo v poletni vročini. Upajmo, da 23. julija ne bo deževalo. Za ta dan namreč slovenski pregovor pravi: »če pasji dnevi dež prineso, obilno sladkosti vinu vzemo.«

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79791