Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček – 24.01.10

Nedeljski dnevnik: Pobeljeni januar

V prvem mesecu letošnjega leta je tudi po nižinah kar nekajkrat snežilo. Zato lahko rečemo, da je letošnji januar kar pošteno pobeljen. Razmeroma debelo snežno odejo lahko spravi proč samo močna odjuga, sicer pa lahko pričakujemo, da se bo sneg po nižinah obdržal vsaj do februarja. Z morebitnimi februarskimi pošiljkami snega se bo seveda snežna odeja morda zadržala po nižinah še nekaj časa, celo do marca, ko bodo sonce in odjuge sneg zagotovo pobrale. Do takrat je še razmeroma daleč, saj nam februar lahko prinese marsikatero zimsko nevšečnost. Najhujši deli zime so bili pri nas doslej vselej v februarju in ta mesec se nam kar hitro bliža.

V soboto, 23. januarja, nastopi prvi lunin krajec, ki nam ne obeta padavin. Bilo pa naj bi hladno in vetrovno. Padavine se lahko spet pojavijo od 30. dne naprej, ko bo nad nami ob jasnih nočeh zasvetila polna luna. Ta del napovedi, ki smo jo sestavili s Herschlovim vremenskim ključem, ni posebej natančen, ker je pač odvisen od smeri vetrov, ki bodo pihali nad nami. Takrat naj bi deževalo ob morebitnih severozahodnih vetrovih, snežilo pa ob vzhodniku. Nato naj bi za nekaj časa nastopilo »padavinsko zatišje «. Nova pošiljka snega se nam spet obeta v sredini februarja, ko bo nastopila »črna luna« ali mlaj.

Če bo v februarju kolikor toliko pošteno snežilo, se bo letošnja zima uvrstila v tiste prave bele, kakršne so bile nekajkrat v prejšnjem stoletju. Morda bomo po nižinah imeli celo več dni s snežno odejo, kot jih je bilo na primer v Ljubljani lani. V zimi 2008/2009 so namreč v Ljubljani do 19. februarja našteli 35 dni s snežno odejo, pozimi 2007/2008 pa je bilo samo štirinajst takšnih dni.

Ali se še spominjate, kakšno je bilo vreme 22. januarja, ko je imel god Vinko? Za ta dan pregovor pravi: »Ako je Vinku vroče, pripravi kašče, nabijaj obroče.« Januarja ali prosinca naj bo veliko snega, kajti: »Prosinca mnogo snega, poleti mnogo sena.«
 

  24.01.2010

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79826