Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 25.01.09

Nedeljski dnevnik: Nadležne zimske odjuge

Pozimi in v sedanjem januarju si želimo pravo zimo in ne nadležnih odjug, ki skazijo zimsko idilo. Tudi večina slovenskih vremenskih pregovorov trdi, da nam pretopli januarski dnevi ne obetajo nič dobrega. Do 15. januarja je bilo ves čas tako, kot se za zimo spodobi. Govorili smo, da nas je tokrat obiskala prava zima, s temperaturami, ki so bile ponekod nižje od znanega dolgoletnega povprečja.

Do omenjenega 15. januarja so v Ljubljani lahko našteli 21 dni trajanja snežne odeje in prav toliko dni, ko se živo srebro v termometru tudi podnevi ni dvignilo nad ledišče ali nad nič stopinj Celzija (kar zadeva sneg in temperature so všteti
tudi decembrski dnevi). Letos je bilo prvič najtopleje petnajstega januarja, ko so se temperature zraka dvignile proti ničli.

Slovenski vremenski ljudski pregovori ne marajo toplih januarskih dni. Poglejmo, kaj pravi pregovor: »Če vidiš prosinca (januarja) komarja igrati (komar pride na dan ob toplem vremenu), je treba s senom varčno ravnati.« Naslednji pravi takole: »Prosinca gorkota, jeseni sirota.« K vsemu temu dodajmo še en pregovor: »V prosincu toplota, v svečanu (februar) mrzlota.« Nemški kmetje zaupajo naslednjemu pregovoru: »Blag januar nam obeta pozno pomlad.« Če potegnemo črto pod vse te pregovore, bomo ugotovili, da mesec januar ne sme biti pretopel. Naj bo torej hladen in pobeljen.

V ponedeljek, 26. januarja, nastopi lunin mlaj ali črna luna, ki vpliva na počutje ljudi podobno kot polna luna ali ščip. V vremenskem smislu naj bi nam prinesla odjugo oziroma dež v primeru, če bodo zapihali nad nami severozahodni vetrovi, sneg pa v primeru vetrov z vzhoda. Takšno vreme naj bi se nadaljevalo do 3. februarja, ko naj bi padavine ponehale. Nato naj bi nastopilo obdobje hladnega vremena, brez omembe vrednih padavin. V februarju naj bi bilo padavin bolj malo, tako vsaj pravi Herschlov vremenski ključ.
 

  25.01.2009

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79713