Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 27.05.12

Nedeljski dnevnikBo moker tudi junij

V letošnjem maju nas je kar pošteno namakalo, upajmo, da bodo izjema njegovi zadnji dnevi. Herschlov vremenski ključ že kaže tako. Upamo, da se bo zato morda uresničil naslednji ljudski pregovor: »Majnika dosti dežja, obeta jeseni dosti vsega.«
V prihodnjem mesecu pa dež le ni tako koristen. Vendar naj bi bil po naših napovedih junij prav tako nestanoviten. Napovedali smo že, da bo moker začetek meseca, kar naj bi se nekje sredi meseca izboljšalo, nato pa naj bi proti koncu znova deževalo.
O junijskem vremenu nam bo povedal vremenski svetnik Medard, ki bo imel god 8. junija. A postojmo za trenutek še pri Urbanu. Marsikaj o vremenu nam bo povedal tudi Urban, ki goduje 25. maja. Zanj stari pregovor pravi: »Če je Urbana lepo, rado suši se poleti seno.« Urban je tudi tisti vremenski svetnik, ki se pojavlja tudi v naslednjem vremenskem pregovoru: »Če maj se z vročino začenja, mraz še po Urbanu rad ne jenja.« Letos je bilo na začetku maja kar precej vroče.

Prav tako kaže, da utegnemo biti razočarani tudi v juliju, a o tem kdaj kasneje. To naj bi bil po modrosti najbolj poleten mesec.

Napoved v besedi
V četrtek in petek bo več sonca, verjetnost padavin bo manjša. Topleje bo. Pihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Konec tedna so prav tako možne občasne padavine. Vsaj tako kaže dolgoročnejša napoved. Sonce, oblačnost in dež naj bi se mešalu tudi v začetku naslednjega tedna.

Nedeljski dnevnik 27.05.2012

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79832