Išči

Vse objave

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 27.12.09

Nedeljski dnevnik: Z mrkom v novo leto

Za nami je 21. december, ko se je končala jesen in začela koledarska zima. Od omenjenega dne naprej, ko smo imeli najdaljšo noč v letu, so se dnevi spet začeli daljšati na račun vedno krajših noči. Medtem ko pri nas vztraja zima, imajo kraji južno od ekvatorja poletje, na južnem polu pa dolg dan, saj tam sonce še dolgo ne bo zašlo. Mi sedaj že odštevamo dneve starega leta 2009 in se-pripravljamo na skok v novo leto 2010. Ta skok v novo leto bo letos ovekovečil delni lunin mrk, ki se nam bo razkazoval prav na silvestrski večer.
V četrtek, 31. decembra, bo nastopila polna luna. Na ta dan bo naš naravni satelit stopil v zemljino polsenco ob 18. uri in 15 minut, v jedro sence pa ob 19. uri in 50 minut. Sredina mrka bo ob 20. uri in 23 minut. Ker gre za delni lunin mrk, bo Zemljina senca zakrila samo okoli osem odstotkov lunine površine. Prav zaradi tega delni mrki še daleč niso tako spektakularni kot popolni mrki. Polna lunanam bo v prvih dneh novega leta prinašala dež ali morda sneg, vendar le ob morebitnih južnih ali zahodnih vetrovih. Zadnji lunin krajec (nastopil bo 7. januarja) nam ne namenja padavin, pač pa hladno in vetrovno vreme. Nove januarske padavine nas bodo presenetile šele v drugi polovici meseca. Ali bo deževalo ali snežilo - tega trenutno nihče ne ve.

»Polna luna okrog božiča, južno zimo nam zapriča.« Tako pravi eden od slovenskih vremenskih pregovorov. Letos je polna luna razmeroma blizu božiča. Slabo vreme nam naznanja tudi morebitni božični dež. Eden od pregovorov pravi takole: »Če na božič dežuje, prihodnje leto močo oznanjuje.« Če bi bilo vreme takšno, kot se spodobi za zimski čas, potem seveda okoli božiča ne bi smelo deževati. Še najbolj normalno bi bilo, če bi obveljal naslednji ljudski pregovor: »Če o božiču led visi raz veje, se velika noč vsa v cvetju smeje.«
Letos se je prvi sneg prikazal po nižinah 13. decembra, pobeliti okolico pa mu je uspelo šele dan pozneje. Lani je sneg pobelil Ljubljano že 24. novembra.
 

  27.12.2009

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 79743